Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poskupeli gas, skijanje i smeće

    Ukupan tekući rast cena u novembru, u odnosu na decembar 2013. godine iznosi 2,2 odsto, a od cena koje su pod kontrolom države, najviše su poskupeli gas, ski karte i iznošenje smeća, pokazuje analiza Ministarstva trgovine.

    Prosečna cena prirodnog gasa za domaćinstvo u 2014. godini povećana je u januaru 1,8 odsto, po osnovu promene niže stope PDV sa 8,0 na 10 odsto, zatim u avgustu 1,3, oktobru 4,1 i novembru 1,2 odsto, na osnovu date saglasnosti Agencije za energetiku, što ukupno iznosi 8,7 odsto.

    Zbog kretanja cena derivta nafte na berzi i kursa dolara, cena prirodnog gasa po kojoj Srbijagas od 1. novembra isporučuje gas javnim snabdevačima iznosi 41,07 dinara i povećana je za 3,89 odsto.

    Prema podacima Agencije za energetiku prosečno povećanje cena javnog snabdevanja prirodnim gasom (bez PDV) iznosi za domaćinstva 3,3 odsto (prosečno 49,00 din/m3), a za sve kupce priključene na distributivne sisteme 3,6 odsto (45,00 din/m3).

    Cene pristupa distributivnom sistemu (mrežarine), koje su sadržane u ceni za krajnje kupce, su na nivou iz 2011. godine, osim kod manjeg broja distributera kod kojih su nastale bitne promene i čije su cene korigovane u oktobru.

    Vlada je u novembru dala saglasnost Skijalištima Srbije da cene ski karata u proseku povećaju za oko pet odsto, s tim što je izvršeno usklađivanje cena ski centra Stara Planina, koje su bile niže 25 odsto, sa cenama ski centra Tornik.

    U okviru cena komunalno stambenih usluga za domaćinstva u novembru je promenjena jedino cena iznošenja smeća, koja je porasla za 1,1 odsto. To je efekat poskupljenja iznošenja smeća u Sremskoj Mitrovici 21,1 odsto i u Šapcu 73,7 odsto.

    Pri tom, u oba navedena grada cene iznošenja smeća bile su prethodno korigovane, tako da je njihovo ukupno povećanje od početka godine u Sremskoj Mitrovici dostiglo 23,4, a u Šapcu čitavih 86,5 odsto, što je višestruko iznad projektovanog opšteg rasta cena za 2014. godinu, ističu u Ministarstvu.

    Cene gradskog prevoza su na nivou iz oktobra, dok je mesečna karta snižena 0,1 odsto, kao rezultat sniženja cene mesečne karte u Sremskoj Mitrovici od 13 odsto. Pri tom, ukupno sniženje cene pretplatne karte u tom gradu, u odnosu na decembar, iznosi 9,1 odsto, jer uključuje njeno prethodno povećanje. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE