Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slobodno tržište struje i gasa

    Potpuna liberalizacija tržišta struje, u okviru koje će građani moći sami da potraže snabdevača strujom, počeće od Nove godine, kao i otvaranje tržišta gasa.

    Iako se tržište struje u Srbiji potpuno otvara od 1. januara 2015. godine, domaćinstva i mali potrošači će i dalje imati pravo na garantovano snabdevanje strujom kod Elektroprivrede Srbije po regulisanim cenama, koje određuje Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS).

    Iz EPS poručuju građanima da ne moraju da šalju bilo kakva saopštenja da žele i dalje da ostanu da se snabdevaju kod EPS, a obaveštenje je neophodno poslati jedino ako žele da promene snabdevača. Oni građani i mali potrošači, koji žele, mogu da potraže nekog od snabdevača električnom energijom.

    Potrošači koji žele da na slobodnom tržištu pronađu novog snabdevača, a ne uspeju da to urade na vreme, do 1. januara 2015. godine, imaće pravo na rezervno snabdevanje strujom koje je skuplje od garantovanog snabdevanja.

    Direktor EPS Aleksandar Obradović je poručio da zbog cene struje, koja je kod EPS 30 odsto niža od tržišne cene u regionu, ne očekuje da će konkurentske kompanije preuzeti snabdevanje domaćinstva od EPS.

    Osim otvaranja tržišta električne energije, u Srbiji od 2015. godine počinje i liberalizacija tržišta prirodnog gasa za velike potrošače.

    Domaćinstva i mali kupci prirodnog gasa će i dalje imati pravo na garantovano snabdevanje i moći će da se snabdevaju u skladu sa postojećim ugovorima. Od 2016. godine će i oni moći, ali ne moraju, da biraju svog snabdevača na slobodnom tržištu.

    Distributeri prirodnog gasa u Srbiji takođe od 1. januara 2015. gube pravo na garantovano snabdevanje. U Srbiji trenutno ima oko 260.000 potrošača prirodnog gasa, od kojih su njih 250.000 domaćinstva i mali potrošači.

    Potrošači koji izlaze na slobodno tržište, a koji nije našao snabdevača, niti ugovorio snabdevanje od 1. januara 2015. godine ima pravo da ga snabdeva rezervni snabdevač u trajanju od najviše 60 dana, pod uslovom da se sa zahtevom za rezervno snabdevanje obrati Srbijagasu.

    Vlada Srbije odredila je ranije to preduzeće za rezervnog snabdevača, kao i cenu rezervnog snabdevanja. Snabdevač je dužan da kupcu, po prijemu zahteva za rezervno snabdevanje, dostavi ugovor u roku od tri dana od dana početka snabdevanja.

    Ako krajnji kupac ni nakon 60 dana rezervnog snabdevanja, nema zaključen ugovor sa snabdevačem, pravo na rezervno snabdevanje prestaje, zbog čega je operator sistema dužan da mu obustavi isporuku gasa.

    Novim zakonom o energetici, koji je stupio na snagu, zadržana je zaštita za energetski ugroženih kupaca, za koje će i u sledećoj godini biti izdvojeno 700 miliona dinara subvencija, tako da će svi oni dobiti besplatno od 120 do 240 kilovat sati struje mesečno.

    Uz to, će im mesečni računi za gas, za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar biti umanjen za 40 do 75 metara kubnih gasa, u zavisnosti od broja socijalno ugroženog domaćinstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE