Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Železara se mora privatizovati do 1. februara`

    Vlada Srbije će do 1. februara morati, zbog dva razloga, da pronađe strateškog partnera za Železaru Smederevo, kaže šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Tony Verheijen.

    Prvi razlog je što su izdvajanja za ovu kompaniju veliki trošak za budžet, a drugi nema veze ni sa Svetskom bankom ni sa MMF, već sa Evropskom unijom. Ako državni zvaničnici tvrde da imaju dobre razloge da veruju da su našli zainteresovanog investitora, proces preuzimanja mora biti završen brzo, kaže Verheijen za Politiku.

    Srbija se u pregovorima sa EU obavezala da od 1. februara više neće biti državne pomoći za Železaru. Od ključne važnosti je da je do kraja januara zainteresovani investitor, ako ga ima, preuzme. U suprotnom, država će morati da nastavi da pruža pomoć ovoj kompaniji, čime će direktno kršiti pravila i procedure EU.

    U svojim izjavama i premijer Aleksandar Vučić je nekoliko puta isticao kako očekuje da sve procedure budu završene do poslednjeg dana januara.

    Prema proceni Fiskalnog saveta, Železara državu godišnje košta 60 miliona evra. Posredni troškovi su takođe veliki. Železara ne plaća struju i gas, pa su potraživanja EPS i Srbijagasa na kraju 2013. dostigla 2,5 milijardi dinara. Tako se dodatno pogoršavaju bilansi ova dva javna preduzeća.

    Železara, međutim, nije jedino preduzeće, koje prema oceni šefa Kancelarije Svetske banke, negativno utiče na bilanse EPS i Srbijagasa. Obe kompanije imaju problema sa naplatom, a među neplatišama su najčešće javna preduzeća, firme u državnom vlasništvu i lokalne samouprave.

    Ministar privrede Željko Sertić i vlada treba što pre da donesu odluku koliko će preduzeća otići u bankrot. Istovremeno, treba definisati i metod privatizacije za preduzeća koja nisu privatizovana. Odluka o tome trebalo je da bude doneta početkom decembra, podseća Verheijen.

    Te dve stvari treba da budu urađene paralelno. Što se nas tiče, za taj posao ne postoji krajnji rok. Što se bude duže čekalo to će problem u javnim finansijama biti veći, ove firme nastaviti da prave dugove, a to nije u skladu ni sa merama fiskalne konsolidacije, upozorava šef Kancelarije Svetske banke.

    Reforma javnih preduzeća istovremeno znači da će i neki ljudi ostati bez posla. Kada je reč o javnom sektoru u širem smislu, kao višak se spominje 30.000 ljudi, ističe Verheijen i dodaje da će konačan broj zavisiti od odluka koje preduzme vlada. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE