Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Antić: Niska cena struje odbija strane kompanije

    Strane kompanije nemaju motiv da uđu na otvoreno tržište struje u Srbiji zbog cene koja je najniža u Ervopi, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

    On je tokom rasprave o novom zakonu o enegetici u Skupštini Srbije rekao da je cena struje EPS snabdevanja 29 evra po megavat satu, a da je cene struje na berzama veća od 40 evra po megavat satu.

    "Jasno je da niko ko trguje na berzi neće doći da ubaci struju na naše tržište po tim uslovima", rekao je Antić.

    Tržiste električne energije u Srbiji od 1. januara 2015. biće u potpunosti otvoreno, pošto će i domaćinstva dobiti mogućnost da biraju snabdevača.

    Ministar je istakao da je plan Vlade Srbije da se izgradnjom većeg broja energetskih objekata poveća proizvodnja i da se Srbija pojavi kao "igrač koji će da izvozi viškove električne energije".

    Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da će Srbija iz pretpristupnih fondova EU (IPA) za narednih sedam godina dobiti 125 milona evra za projekte iz energetike.

    Joksimovićeva je rekla da je od tog iznosa 12,5 miliona evra namenjeno za 2015. godinu, od čega devet miliona evra za projekat smanjenja emisije štetnih gasova na bloku A4 u Termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE