Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta nas očekuje u 2015: Slobodan Pirec, direktor WIG-a

    Na izmaku stare i na početku nove poslovne godine, koju u najmanju ruku, privrednici sa nemirom očekuju, neminovno je bilo postaviti pitanje „Šta nas očekuje u 2015?“. Za BIZLife piše Slobodan Pirec, direktor WIG-a

    Žao mi je! Na takvo pitanje ne mogu dati optimističan odgovor. Jednostavno, nisam u mogućnosti da prepoznam reformske korake koje naša Vlada neštedimice obećava! Štaviše, nastojeći da realno sagledam ambijent u kom ćemo poslovati naredne godine, sa velikom izvesnošću mogu da procenim da ćemo se suočavati sa dodatnim privrednim i pojedinačnim poreskim opterećenjima. Zapravo, taj put jedino preostaje. Budžetske potrebe i nekontrolisani, neminovni deficit koji iz toga sledi, neumoljivo rastu. Stepen razvijenosti naše privrede u ovom trenutku nikako nije u mogućnosti da alimentira uvedeni stepen opšte i pojedinačne potrošnje. Strukturni problemi, koje svi veoma dobro znamo ili osećamo, traže državnike, lidere, kadre da poneseni sopstvenom vizijom, podstaknu naciju na odricanja i samopregor. Drugog puta nema!

    Naravno, svaka spoljna pomoć prijatelja biće dobrodošla. Ali, pri tome moramo znati da pomoć neminovno 'moduliše' interes strane koja pomoć pruža. Takvi oblici pomoći nikada nisu bili povoljni, ni kratkoročno, a još manje dugoročno. Jasno oblikovani naconalni interesi o tome moraju da vode računa. Zadatak državnika je da to prepoznaju.

    Naša kompanija se suočava sa trendom umanjenja obima tražnje za uslugama koje pruža. Kako saznajemo iz razgovora sa kolegama, poslodavcima, taj negativni proces nije usamljen, naprotiv! Doneli smo poslovnu odluku da, suočeni sa krizom, pribegnemo svim raspoloživim sredstvima kako bi očuvali delatnost kojom se bavimo. Izbegavaćemo oblike dezinvestiranja i nastojaćemo da očuvamo kadrovsko jezgro kao krucijalni resusrs kojim kompanija raspolaže. Jednom reči, borićemo se da preživimo!

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE