Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta kandidati za posao najviše zameraju poslodavcima?

    Izostanak povratne informacije o ishodu konkursa za posao je najveća zamerka kandidata za posao poslodavcima u Srbiji, pokazuje jedno istraživanje.

    S druge strane, najzadovoljniji su načinom na koji je kompanija zakazala test ili intervju, pokazuju rezultati ovogodišnjeg istraživanja "Oceni put do posla", sprovedenog među kandidatima koji konkurišu za slobodna radna mesta oglašena na sajtu Infostud.

    Prema rečima Tatjane Vidaković iz Infostuda, u istraživanju je učestvovalo 68.704 kandidata za posao, a ocenama od jedan do pet vrednovano je ukupno 3.114 poslodavaca i 9.023 konkursa za posao.

    Izostanak informacije o ishodu konkursa urušava imidž kompanije. Na taj način gradi se negativna slika o sebi i ostavlja se utisak neprofesionalnosti. Nažalost, radi se o dugogodišnjiem trendu, budući da je već godinama ova stavka najlošije ocenjena u istraživanju, kaže ona.

    "Prema istraživanju, više od polovine ispitanika nije ni zadovoljno ni nezadovoljno trenutnim poslom. Na radnom mestu zaposlene najviše motivišu dobri međuljudski odnosi, a tek onda visina plate, posao koji vole, sledi sigurnost radnog mesta, mogućnost usavršavanja i napretka u karijeri…"

    Glavni razlozi zbog kojih bi zaposleni promenili posao su mobing na radnom mestu, niska primanja, nedovoljno vremena za privatni život, kao i pronalazak boljeg posla, kaže Vidaković.

    Gotovo polovina anketiranih je spremna na selidbu u drugi grad zbog boljeg posla, oko 30 odsto nije sigurno da li bi se preselilo, dok jedna petina učesnika u istraživanju o ovoj opciji i ne razmišlja.

    Među onima koji bi se zbog boljeg posla odlučili na preseljenje najbrojniji su kandidati koji imaju do pet godina radnog iskustva, kao i oni iz manjih sredina.

    Na prekvalifikaciju zbog boljeg posla pristalo bi čak 65 odsto anketiranih, više od jedne četvrtine ispitanika se dvoumi, dok devet procenata navodi da ne bi menjalo struku. Ispitanici sa nižim stepenom obrazovanja spremniji na prekvalifikaciju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE