Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deset i po razloga zašto državni posao, i pored rezova, ostaje najpoželjniji

    Visoka i redovna plata, siguran i stalan radni odnos, te brojne, uglavnom finansijske privilegije, prednosti su zbog kojih posao u javnom sektoru, i posle smanjenja plata, ostaje najpoželjniji u Srbiji.

    U Srbiji radi ukupno 2,3 miliona ljudi, a njih 740.000, odnosno svaki treći se udomio u javnoj službi. U odnosu na evropski prosek, domaći javni sektor upošljava tri puta više radnika. Plate u državnim preduzećima istovremeno su veće za 22.000 dinara od prosečne zarade u zemlji, pišu 24 sata.

    U septembru se u državnim firmama zarađivalo oko 65.000 dinara, 25.000 više nego u privatnom sektoru. Radnici u Narodnoj banci Srbije zarađuju po 88.490 dinara u proseku.

    Zaposleni u javnom sektoru ove godine suočavaju se prvi put sa rezovima. Vlada im je smanjila plate i poručila da će biti otkaza uz, naravno otpremnine, ali raditi kod države i dalje je bolje nego kod privatnika.

    Rezovi u javnom sektoru poručuju da je ekonomija države loša, a to znači da je najlošije raditi kod privatnika, kaže ekonomista Ljubomir Madžar.

    Državna služba uglavnom podrazumeva redovne doprinose, te bonuse, jubilarne nagrade i trinaestu platu. Radnici PTT nedavno su primili dodatak po oko 33.000 dinara, jer je firma prošle godine ostvarila dobit.

    Iskustva pokazuju da su državni službenici i najomiljeniji klijenti banaka. Bankari ne žele da pričaju javno, tvrde da su im svi klijenti dragi, ali nezvanično priznaju da lakše odobravaju kredit ukoliko je klijent na budžetskoj kasi.

    Redovna plata kod privatnika ne mora da bude kontinuitet, a u državnoj službi je pravilo, kaže bankar koji radi u sektoru za stanovništvo jedne veće banke u Srbiji.

    Analize Centra za istraživanje u privredi istovoremeno pokazuju da se u Srbiji u državnim preduzećima u administraciji efektivno radi tri sata i 45 minuta dnevno, a na terenu 25 minuta duže. Istovremeno se kod privatnika radi sedam sati i 18 minuta, dakle skoro četiri sata duže.

    Prednosti državne službe (i to bez uključenog efektovnog rada):

    1. siguran posao
    2. dobre otpremnine u slučaja otkaza
    3. redovna uplata doprinosa
    4. redovna plata
    5. bonusi, jubilarne nagrade
    6. trinaesta plata
    7. plaćen prekovremeni rad i rad neradnim danima
    8. najmanje 21 dan odmora godišnje
    9. naknada u slučaju smrti bližnjeg
    10. bolji prolaz u banci

    Procene kažu da je 160.000 zaposlenih višak u javnom sektoru, iako sva nadležna ministarstva još ne znaju, ili neće da znaju, koliko će i kada biti otpušteno ljudi.

    Prosečna plata u javnom sektoru je 49.598 dinara, a u javnim preduzećima čak 65.507, što je u oba slučaja primetno veće od 39.000 dinara kolika je prosečna plata kod privatnika.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE