Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kinezi bi da grade luku, obilaznicu…

    Predstavnici kineskih kompanija u sredu potpisuju niz memoranduma o isporuci vetrogeneratora za vetropark Plandište, kao i o izgradnji obilaznice oko Beograda, a sa kineskim partnerima se pregovara i o izgradnji nove luke u Beogradu.

    Kompanija NIS Energovind, kćerka kompanije NIS, potpisaće u sredu memorandum o saradnji s kineskom kompanijom Goldvind o isporuci vetrogeneratora za vetropark Plandište, najavio je pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac.

    On je na privrednom panelu u okviru ekonomskog foruma Kine i 16 zemlja SEE rekao da će u tom poslu značajnu pomoć predstavljati i kreditna podrška kineske EXIM banke, koja će NIS odobriti kredit vredan 225 miliona dolara, kao i da će vetropark biti snage 102 megavata.

    Državni sekretar u Ministartsvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović je kao najvažnije investicije za Srbiju u oblasti energetike navela izgradnju novog termobloka u Kostolcu uz pomoć kineskih partnera, a ukazala je i na neophodnost realizacije projekta TE Nikola Tesla B3 i hidroelektrane Đerap 3.

    Takođe u sredu, Vlada Srbije će potpisati i memorandum o saradnji sa kineskom kompanijom Sinohidro koji predviđa uključivanje kineskog partnera u gradnju obilaznice oko Beograda do Pančeva.

    To je na Ekonomskom forumu Kine i 16 zemlja SEE najavio državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dejan Trtifunović.

    On je rekao da bi ta kineska kompanija trebalo da bude angažovana na završetku obilaznice od Dobanovaca do Bubanj potoka, ali i da nastavi trasu obilaznice do Pančeva, što će uključiti i izgradnju novog mosta na Dunavu.

    On je takođe kazao da se sa kineskim partnerima pregovara o izgradnji nove luke u Beogradu i da se razmatraju tri lokacije, ali da se najčešće pominje kao rešenje gradnja nove luke u blizini mosta Zemun-Borča. Prema njegovim rečima u infrastrukturno opremanje nove luke bi trebalo uložiti oko 220 miliona evra.

    Finansijski direktor kineske kompanije Chandong Europe Electric Kolin Tijan izjavio je u Beogradu da je njegovo preduzeće zainteresovano da plasira svoje proizvode na našem tržištu i da u Srbiji traži partnere za saradnju.

    "Zainteresovani smo da plasiramo svoje proizvode u istočnoj Evropi i zemaljama kao što je Srbija. Tražimo partnere koji će nam pomoći da uvedemo naše proizvode na ovo tržište", rekao je on Tanjugu na marginama Četvrtog ekonomsko-trgovinskog foruma, koji je po podne počeo u Centru Sava.

    On je dodao da je njegova kompanija, koja proizvodi televizore, klima-uređaje i druge proizvode, zainteresovana da u budućnosti i investira u Srbiji i zemljama Istočne Evrope.

    Prema njegovim rečima, mnogo Kineza je zainteresovano za trgovinu i poljoprivredu u našoj zemlji. "Mislim da u oblasti poljoprivrede postoje velike mogućnosti za saradnju Srbije i Kine", zaključio je Kolin.

    Građani Srbije imaće od dogovora koji su postignuti na Samitu Kine i 16 zemalja CEE značajne koristi, poručili su kineski premijer Li Keqiang i srpski premijer Aleksandar Vučić po završetku skupa u Palati Srbija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE