Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predstavnici CEE: Kina potrebna regionu i Evropi

    Predstavnici svih 15 zemalja koji, osim Srbije, u Beogradu učestvuju na Samitu Kine i Centrale i Istočne Evrope, ocenili su da je Samit značajan za razvoj regiona kao i da je Evropi neophodna saradnja sa Pekingom.

    Predstavnici Makedonije, Poljske i Slovenije ocenili su da je samit sa Kinom značajan za razvoj regionalnog potencijala.

    Premijer Makedonije Nikola Gruevski izjavio je da je sastanak šefova vlade Kine i CEE značajna platfroma za razgovore o potencijalima regiona, kao i realizaciju značajnih infrastrukturnih, industrijskih, energetskih, turističkih i ostalih projekata.

    Potpredsednik poljske vlade Tomaš Siemonjak ocenio je da format "16+1" u ogromnoj meri doprinosi odnosima između Evrope i Kine i da je važan i za globalni razvoj.

    Sam samit, kao i strateško partnerstvo između EU i Kine, predstavljaju našu političku opredeljenost i doprinose bezbednosti u našem susedstvu, rekao je on i naglasio da svi moraju da rade na mirnim odnosima između svih zemalja.

    Potpredsednik Vlade Slovenije Miro Cerar istakao je da Kina i EU imaju iste ciljeve, a da je misija vlada učesnica Samita traženje dodatnih mogućnosti da se razvija saradnja, kao i da se države zajedno suočavaju sa izazovima.

    On je naveo da države ne bi trebalo da se drže uske definicije ekonomske saradnje, već da bi trebalo da se bave i globalnim pitanjima kao što je obrazovanje, ekologija.

    Predstavnici Mađarske, Češke, Hrvatske i Bugarske poručili su da je saradnja sa Pekingom neophodna starom kontinentu.

    Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je, u svom obraćanju, da je region Centralne i Istočne Evrope region koji ima veliku perspektivu, sa većim stepenom rasta od ostatka kontinenta, što je ohrabrujuće.

    On je kazao da ceni gostoprimstvo Srbije, i da svi koji su prisutni, mogu da vide brze i fundamentalne promene koje se u Srbiji dešavaju svakodnevno, dodavši da te promene nisu lake, ali da ih treba sprovesti.

    Premijer Češke Bohuslav Sobotka rekao je da je saradnja između između zemalja regiona veoma važna i da je ta zemlja spremna da razvija odnose sa zemljama učenicama samita.

    Sobotka je rekao da je Češka ove godine učestvovala u mnogim aktivnostima u formatu 1+16 i da su rezultati ohrabrujući, posebno u trgovini i invesiticjama.

    Potpredsednica Vlade Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da je svima u interesu razvoj saradnje između zemalja CEE i Kine koja će stvoriti održiv privredni rast, poručivši da ona treba da bude komplementarna sa ukupnom saradnjom Kine i Evropske unije.

    Potpredsednica Vlade Bugarske Danijela Bobeva izrazila je zadovoljstvo što u susednoj Srbiji učestvuje na trećem sastanku 16 zemalja centralne I istočnne Evrope i Kine. Ona je izrazila nadu da će "Beogradski sastanak" dati veliki doprinos jačanju dalje saradnje 17 zemalja.

    Premijeri Rumunije, Albanije, Slovačke i Bosne i Hercegovine istakli su značaj saradnje regiona sa Kinom, ocenivši da je ključno osmisliti dobre projekte i efikasno ih primeniti.

    Premijer Rumunije Viktor Ponta poručio je da je region postigao dobre rezultate od prošlogodsinjeg Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, istakavši da treba uspostaviti nove ciljeve za budućnost.

    Premijer Albanije Edi Rama zahvalio se šefu srpske vlade na "srdačnoj dobrodošlici", kao i kineskom premijeru na inspirativnom govoru. "Još je zima, ali nama je toplije, i nadam se da to nije nova iliuzija, jer smo ih imali puno na putu ka pravim promenama u proteklim dekadama", naglasio je Rama.

    Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda kazao je da treću godinu za redom ima čast da bude na sastanku sa ciljem jačanja saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

    Premijer Slovačke Robert Fico zahvalio je Srbiji na dobroj organizaciji. On je govorio o planiranim projektima koja ta zemlja ima sa Kinom, navodeći da će, između ostalog, zajedno graditi i hirdocentralu u Slovačkoj.

    Fico je predložio da 2015. godina bude proglašena za "turističku godinu" i da se u regionu poveća broj kineskih turista, kao i da se gradovi Evrope bratime sa gradovima u Kini.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE