Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija pokreće rezervni penzioni fond

    Slovenija se obavezala da će najkasnije do kraja iduće godine pokrenuti Demografski rezervni fond (DRS) radi osiguranja sredstava za nove generacije penzionera.

    Zakon, kojim će se precizirati finansijski izvori, autonomija fonda i način upravljanja sredstvima, kao i dinamika isplata, slovenačka vlada doneće do sredine 2015, pri čemu se razmišlja i o novoj, tzv. demografskoj taksi, koja bi se uvela kad to dozvole okolnosti, verovatno oko 2020. godine.

    Studije su pokazale da bi, uz sadašnje demografske trendove i ubrzano penzionisanje generacija rođenih između 1946. i 1964, moglo nedostajati i do 2,6 milijardi evra godišnje za alimentiranje penzijskog sistema i da bi sve veće
    izdvajanje za penzije iz budžeta moglo ugroziti javne finansije.

    Kako navodi slovenački list, budući demografski fond na početku bi objedinio postojeće prihode namenjene finansranju penzija u državnom fondu KAD, a dodatnih 67 miliona evra godišnje, na početku bi se osiguralo iz povećanih dažbina za vodu, dela poreza na dohodak, iz koncesija i dela poreza na nekretnine.

    Uz to, u fond bi se uplaćivalo i 10 odsto prihoda dobijenih prodajom preduzeća i banaka u vlasništvu države, predviđa studija.

    Tako prikupljena sredstva bi se investirala, a ocenjuje se da bi se u ovaj fond za 20 godina moglo sakupiti 6,28 milijardi evra, odnosno 8,79 milijardi, ako bi fond ulagao u imovinu i vrednosne papire na svetskom tržištu.

    Prema zvaničnoj statistici, u Sloveniji na 100 penzionera dolazi 139 zaposlenih koji plaćaju doprinose, dok je taj odnos 2004. bio 100 prema 170.

    List podseća da se među svim članicama Evropske unije, u Sloveniji udeo starijih od 65 godina u ukupnom stanovništvu između 1990. i 2010. najviše povećao. Zbog toga su česte procene da će kroz nekoliko godina biti potrebna nova reforma penzijskog sistema. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE