Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Galenika ponovo zarađuje

    Posle četiri godine konstantnog pada proizvodnje, preteranog zaduživanja i debelog minusa, nekadašnji farmaceutski gigant Galenika je počeo da zarađuje. Vršilac dužnosti generalnog direktora ove kompanije Živomir Novaković kaže za Novosti da je u prvih 11 meseci 2014. godine dobit dostigla 320 miliona dinara, a zabeležen je i rast proizvodnje do 30 procenata.

    Galenika se nalazi na spisku 502 preduzeća u restrukturiranju, koje je država ponudila na prodaju. Iako je na adresu Agencije za privatizaciju stiglo desetak pisama o zainteresovanosti za kupovinu, odnosno strateško partnerstvo, zvamično se još uvek ne zna da li će ova firma promeniti vlasnika.

    “Moramo hitno da se oslobodimo balasta dugova iz prošlosti, jer imamo stručni i proizvodni potencijal da polako, ali sigurno vratimo Galeniku u vrh domaće industrije lekova”, ističe Novaković.

    Prema njegovim rečima Galenika bi do 2020. mogla da bude potpuno profitabilno preduzeće, a preduslov za to je da država na sebe preuzme garancije, koje je dala Galenici.

    Dugovi Galenike, koja je u bivšoj Jugoslaviji sa 24 miliona stanovnika imala udeo na tržištu od čak 60 odsto, a danas u Srbiji od sedam miliona stanovnika njen deo tržišnog kolača se sveo na samo deset procenata, dostigli su skoro 200 miliona evra. Obaveze prema bankama i državnim garancijama su 109 miliona evra. Zaduženje na osnovu investicionih kredita su 38 miliona evra, a kratkoročni zajmovi su narasli do 20 miliona evra, koliko iznose i obaveze prema dobavljačima.

    „Želja nam je da se vratimo i na rusko tržište gde smo nekada prihodovali 80 miliona dolara. I za to su nam potrebne sveže pare, jer samo za registraciju jednog leka treba platiti 100.000 dolara“, ističe Novaković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE