Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Constantini: Vučiću, šta to radite sa penzijama?

    Generalni sekretar Evropske federacije sindikata penzionera i starijih osoba (FERPA) Bruno Constantini upitio je pismo srpskom premijeru Aleksandru Vučiću u kojem izražava čuđenje što se penzionerima u Srbiji smanjuju penzije.

    "Sa nevericom i velikim čuđenjem saznali smo da je Vlada Srbije predložila donošenje zakona kojim se penzije preko 200 evra selektivno smanjuju, čime se jednom delu penzionerske populacije oduzimaju radom stečena i neotuđiva prava, a penzioni sistem urušava", naveo Constantini u pismu, koje su pročitali predstavnici Udruženja sindikata penzionera Srbije na proširenoj sednici skupštine.

    Shodno principima EU, civilizacijskim i evropskim vrednostima, FERPA je, kako je rečeno, podržala aktivnosti Udruženja sindikata penzionera, koji su od Ustavnog suda tražili ocenu ustavnosti zakona kojim se umanjuju penzije.

    U pismu, koje je su premijeru Srbije poslali 3. decembra, navodi se da su u FERPA uvereni da postoje drugi mehanizmi, instrumenti i mere kojima bi se moglo postići uravnoteženje budžetskih prihoda i rashoda bez smanjivanja penzija.

    Predstavnici Udruzenja sindikata penzionera upozorili su da će, ukoliko ne budu zadovoljni odlukom Ustavnog suda, od koga očekuju da se izjasni da li je zakon kojim se reguliše smanjenje penzija ustavan ili nije, pravdu potražiti na sudu u Strazburu.

    Oni su podsetili da je svojevremeno deo vojnih penzionere svoje probleme sa penzijama morao da rešava u Strazburu, pa je nakon presude u njihovu korist država umesto prvobitne dve milijarde dinara, koliko je iznosio početni dug, morala da isplati oko 20 milijardi dinara na ime kamata i sudskih troškova.

    Penzioneri ne žele da do toga dođe, ali bi država trebalo da razmisli koliki bi troškovi mogli da nastanu ukoliko bi oko 700.000 penzionera, koliko ih ima u Srbiji, pokrenulo i dobilo takav sudski proces.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE