Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ljajić: Za robne rezerve 1,1 milijarda dinara

    Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da će za Robne rezerve u narednoj godini biti izdvojeno 1,130 milijardi dinara, od čega je skoro polovina predviđena za nabavku osnovnih životnih namirnica, uključujući i kukuruz.

    Ljajić je, u izjavi za Tanjug, precizirao da će 300 miliona dinara biti izdvojeno za energente i 350 miliona za opremu za vanredne situacije. Navodi da u 2015. nije predviđen otkup pšenice jer je ima dovoljno na zalihama, ali da će država, ukoliko bude potrebno, izdvojiti sredstva i za ovu namenu.

    "U Robnim rezervama trenutno ima oko 200.000 tona pšenice, a ta količina je dovoljna za dva meseca potrošnje u celoj Srbiji", istakao je ministar i dodao da se godinama unazad ova količina pšenice skladišti u silosima za potrebe države.

    On je podsetio da će uskoro na sednici Vlade biti doneta odluka o intervenciji iz Robnih rezervi sa najmanje 30.000 tona pšenice kako bi se stabilizovalo tržište i obezbedila cenovna stabilnost.

    Govoreći o krađama pšenice i kukuruza od strane ovlašćenih skladištara, on je rekao da će najveće uštede biti ostvarene ako se spreči krađa iz Robnih rezervi, jer je to, kako je naveo, očito godinama unazad bio najunosniji biznis.

    "Da su trgovali zlatom ili oružjem nisu mogli više da zarade. Em uzimate od države pare u zakup, em trgujete nečim što nije vaše", istakao je ministar i dodao da je u toku tender za skladištare, koji se prvi put raspisuje po Zakonu o javnim nabavkama, a trebalo bi da bude završen do kraja godine.

    Pored veće kontrole skladištara, Ljajić kaže da je trajno rešenje za sprečavanje zloupotreba na ovom polju da država u svom vlasništvu obezbedi veći broj skladišta. "Trenutno ima oko 70 skladišta za pšenicu i kukuruz, a od tog broja samo je jedan u vlasništvu države", istakao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE