Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Javna preduzeća režu gubitke za preko 30 milijardi dinara

    Ministar Željko Sertić poručio direktorima javnih preduzeća da više neće biti cenkanja sa planovima poslovanja i da će morati da realizuju sve što su stavili na papir.

    Ministar je na sastanku sa direktorima javnih preduzeća, istakao da će svaka stavka koju su naveli biti detaljno kontrolisana.

    Sertić je podsetio da su javna preduzeća u 2013. godini imala gubitke od 51 milijardu dinara, a smatra da će oni u 2014. biti još veći. Ali, zbog novih mera, očekuje da se to u 2015. godini neće ponoviti.

    Zahvaljujući konsolidaciji poslovnih planova za narednu godinu, 26 javnih preduzeća će smanjiti gubitke za 31 milijardu dinara, rekao je ministar. Sa predstavnicima tih preduzeća već su obavljeni razgovori u Ministarstvu.

    Ukupno smanjenje troškova bi, međutim, trebalo da bude značajno veće, jer nisu u obzir uzeta sva preduzeća, kao što su Železnice i Putevi Srbije. Konačni podaci o mogućim uštedama u svim javnim preduzećima biće poznati u januaru.

    Sertić je istakao da su preduzeća dobila detaljna uputstva za kreiranje planova za narednu godinu u 19 tačaka, ali je kao zamerku na dostavljene predloge izneo to što, osim Pošta Srbije i Elektroprivrede Srbije, nijedna firma nije iznela na koji način planira da promeni kadrovsku strukturu.

    Skijališta Srbije su jedno od retkih preduzeća koje je u roku, odnosno do 1. decembra, predalo program poslovanja za narednu godinu. U njemu su, kako kaže direktor Dejan Ljevnaić, predvideli dodatne mere štednje.

    Uvažili smo preporuke za smanjenje troškova reprezentacije od 60 odsto i smanjili troškove službenih putovanja i dnevnica za 20 odsto, navodi Ljevnaić. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE