Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Proverite zašto je decembar idealan za digitalni detoks

    Novogodišnji praznici su uvek posebni i dragoceni, jer povezuju ljude širom planete, budeći u njima osećaj topline, radosti i ljubavi kada slave i uživaju u krugu svoje porodice i prijatelja. To je vreme za duge razgovore, zagrljaje, poljupce i zajedničke trenutke, stoga – ovog decembra donesite, možda, drugačije odluke nego prethodnih godina. Isključite digitalnu komunikaciju, odmorite se od kompjutera ili telefona, i vreme provodite sa najbližma.

    Lauren Imparato, osnivač i direktor studija za jogu i wellness I.AM.YOU, poručuje da je vreme za digitalnu detoksikaciju. Uprkos benefitima tehnologije bez koje je danas teško zamisliti život i normalno funkcionisanje, ona ističe da tehnologija može znatno da ugrozi vašu produktivnost, a to što ste tokom većine dana ’uključeni u struju’, utiče na san, držanje i kompletan psiho-fizički sistem.

    Razmislite o tome koliko toga pametnijeg možete da uradite u vreme kada refrešujete stranicu na Facebooku ili konstantno proveravate i tapkate svoj telefon. Prostor i vreme koji vam ostaju nakon što isključite tehnologiju barem na kratko, možete iskoristiti za okretanje sebi, svojim željama, potrebama i interesima. Ovo, međutim, u početku može biti zastrašujuće, kao nagla promena i napuštanje ’tuđih’ problema, želja i iskustava, u korist posvećivanja vremena sebi i najbližim ljudima. Pokušajte da se setite kada ste poslednji put uživo vodili razgovor sa nekim, a da nijednom niste pogledali u telefon bez preke potrebe? Neka vam to bude pokazatelj blage zavisnosti od tehnologije, od koje bi, s vremena na vreme, trebalo da se ’očistite’.

    Ovo je šest saveta kako da započnete svoj ’digitalni detoks’:

    1. Pre nego što odete na spavanje, isključite telefon ili ga podesite na ’režim letenja avionom’.

    2. Pre nego što proverite mail ili profil na društvenim mrežama kada uđete u kuću, istuširajte se i raskomotite.

    3. Oduprite se porivu da proveravate telefon ili društvene medije tokom obroka, naročito kada ručate ili večerate sa porodicom, odnosno sa prijateljima.

    4. Kupite ’prave’, štampane novine ili magazin, i dopustite da vam boja uprlja prste.

    5. Ostavite svoj telefon kod kuće ili u kancelariji tokom, makar, jedne šetnje ili zadatka.

    6. Gledajte u lep prostor ili predeo oko vas barem pet minuta dnevno, odlutajte mislima ili jednostavno meditirajte na kratko. Ovo je produktivan izazov i način da se oslobodite tehnologije na nekoliko minuta.      

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE