Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Karađorđevićima samo manji deo imovine

    Potomci kraljevske porodice dobiće najviše po 500.000 evra obeštećenja i samo ono što je još u vlasništvu države, dok ostaju bez prava na dvorove, rudnike, fabrike, bolnicu, kasarnu.

    Kraljevska porodica će dobiti samo ono što im po sadašnjem zakonu pripada. Kako su objasnili Novostima u Agenciji za restituciju, naslednici kralja Petra, princa Tomislava i princa Andreja dobiće na ime obeštećenja najviše po 500.000 evra, što je maksimum za sve građane.

    Takođe, biće im vraćene samo zgrade i imanja koja su i danas u vlasništvu države, a nemaju status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Karađorđevićima neće biti vraćene ni bolnice, fabrike, kasarne, rudnici i lovišta, a o tome će se raspravljati tokom sledeće godine.

    Porodica Karađorđević imaće isti status kao i drugi u postupku restitucije. Bez privilegije, ali i diskriminacije, kaže za Novosti direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

    Imovina koja može da im se vrati biće vraćena, a za onu koja ne može, Karađorđevići će biti obeštećeni. Ono što javnost najviše zanima je sudbina Belog dvora. Budući da je proglašen za kulturno dobro, izuzet je u postupku restitucije.

    Ukoliko bi sve republike nekadašnje SFRJ odlučile da Karađorđevićima vrate svu imovinu koja im je oduzeta posle rata, naslednici kraljevske porodice postali bi vlasnici najatraktivnijih lokacija u ovom delu Evrope.

    Sa blagom, koje je nedavno pronađeno u Titovom sefu u Narodnoj banci Srbije, a koje im, po svemu sudeći, po zakonu pripada, postali bi jedna od najbogatijih porodica u Evropi.

    Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, ipak, zahteva da se sva imovina koju je "diktatorski Brozov režim ukrao" od njegove porodice vrati po hitnom postupku. A, ono što potomci srpskih vladara zvanično traže, zapisano je u Kardeljevom Ukazu iz 1947, u kojem je detaljno zabeleženo šta je od koga oduzeto.

    Taj dokument, koji sadrži detaljan popis imovine oduzete Karađorđevićima, Novosti su dobile na uvid baš od Aleksandra Karađorđevića.

    Foto: www.royalfamily.org

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE