Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ograničenja blokiranih `čiste` privredni ambijent

    Odgovornim licima u preduzećima koja su u blokadi duže od 120 dana ili se nalaze u postupku stečaja i prinudne likvidacije biće, prema novom zakonu, ograničeno pravo na otvaranje novih firmi dok se ti postupci ne završe.

    To će važiti i za ona lica kojima su izrečene krivične, prekršajne ili upravne sankcije do isteka kazne, predviđeno je Nacrtom o privremenim ograničenjima prava lica na sticanje i vršenje određenih prava u privrednim subjektima i obavljanje privredne delatnosti.

    Na javnoj raspravi o tom dokumentu, u Privrednoj komori Srbije, najavljeno je da će Agencija za privredne registre formirati elektronsku bazu sa podacima o licima koja su zloupotrebila pravo brze registracije kompanija.

    Ministar privrede Željko Sertić istakao je da je donošenje tog zakona preduslov za stvaranje institucionalnog okvira za čišćenje privrednog ambijenta na ozbiljan način.

    "Odvojićemo žito od kukolja", poručio je Sertić, dodajući da će novi zakon doneti neke vrste represivnih mera kako bi se tačno znalo šta su preduzetnici i koja su njihova prava, ali i obaveze. Dodao je da se nada da će zakon, koji je sačinjen u skladu sa EU, biti veoma brzo implementiran.

    Direktor APR Zvonko Obradović rekao je da postoji potreba da se određenom krugu lica koja zloupotrebljavaju pravo brze registracije kompanija, to pravo ograniči.

    >>>>Obradović: Uskoro `crna lista` APR-a

    Obradović je na skupu u PKS rekao da je u mnogim zemljama usvojena takva vrsta diskvalifikacije koja traje u proseku od dve do pet godina, a skandinavskim zemljama do 15 godina. Podsetio je da je 2011. godine i Makedonija usvojila takav registar i već prvog dana se u njemu našlo 40.000 lica.

    On je naveo da u Srbiji od 335.000 preduzeća, 15 odsto ima neki problem i podsetio da je po zahtevu Narodne banke Srbije iz registra brisano 14.000 firmi, a bilo je samo nešto više od 500 žalbi, dok 97 odsto uopšte nije reagovalo.

    Potpredsednik PKS Zdravko Jelušić rekao je da Komora podržava ovakva zakonska rešenja i izrazio uverenje da će Sud časti biti uključen kako bi se "otklonili prevaranti iz privrednog miljea".

    Predsednik Udruženja poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković smatra da ne bi trebalo automatski primenjivati mere predložene u zakonu dok se ne razmotre pravi razlozi zašto je neko preduzeće u blokadi duže od 120 dana, jer "ponekad i država duguje tim preduzećima".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE