Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kosovo traži ratnu odštetu i deo blaga SFRJ?

    Nova vlada samoproklamovane države Kosovo tražiće ratnu odštetu po raznim osnovama, ali i deo blaga bivše zajedničke države, prenosi štampa u Prištini.

    Vlada će, prenosi Koha ditore, umesto zalaganja za priznavanje nezavisnosti, ostati snažno angažovana na potpunoj normalizaciji odnosa sa Srbijom i nastavku dijaloga.

    U nacrtu programa kosovske vlade, u koji je Koha Ditore imala uvid, navodi se opredeljenje da se sprovedu svi sporazumi s Beogradom kao i da se otvaraju nove teme.

    U kontekstu dijaloga sa Srbijom u programu nove vlade u vrhu prioriteta je pitanje uspostavljanje međunarodne granice između dve države, dok je druga prekid uplitanja Srbije na Kosovu u sferama koje nisu tretirane u Briselu.

    Među temama su i međudržavna saradnja interesnih sfera uključujući vazdušni transport, ratna odšteta po raznim osnovama, pitanje nestalih lica, uključujući povratak raseljenih.

    Pominje se i obaveza vraćanja eksponata i dokumentacije kulturne baštine koje je Srbija uzela sa Kosova, zatim vraćanje filmova Kosovofilma, ali i penzijsko-invalidskog fonda kosovskih stanovnika.

    Program se bavi i pitanjem sukcesije gde se traži deo "blaga" bivše Jugoslavije i međunarodnog duga Kosova, ali i određen broj diplomatsko konzularnih objekata, predstavništava, vojnih objekata, deo arhiva bivše Jugoslavije…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE