Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Antić: Gorivo `kasno` pojeftinilo zbog tržišne utakmice

    Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je da je "pitanje tržišne utakmice između prodavaca" razlog zašto je gorivo kod nas pojeftinilo tek prošle sedmice, iako cena nafte u svetu pada već nekoliko meseci.

    Govoreći o faktorima koji utiču na kretanje cene, on je podsetio da je dolar, koji je obračunska valuta za naftu, u Srbiji "ove godine porastao za 11 dinara", a samo za poslednjih mesec dana je ojačao 1,5 dinara, i da je u 2014. stupila na snagu odluka o obavezi formiranja naftnih rezervi.

    "Ako se na svetskom tržištu nastavi pad cena nafte treba očekivati dodatna pojeftinjenja i u Srbiji", najavio je Antić.

    Što se tiče gasa, on je rekao da je snabdevanje u skladu sa ugovorom i istakao da "imamo potrebne količine gasa za stanovništvo, daljinske sisteme i privredu".

    Upitan o situaciji sa ugljem, Antić je najavio da prve isporuke iz kopa Zapadna Tamnava za TENT mogu da se očekuju posle 20. decembra, jer će ispumpavanja vode trajati još desetak dana da bi se stiglo do prvog ugljenog sistema.

    Najkasnije do Nove godine, u Rudarskom basenu Kolubara će se krenuti sa dodatnih 10.000 tona dnevno, "što će izaći na količinu od otprilike 90 odsto maksimalnog kapaciteta", rekao je Antić.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE