Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zakon privlači investitore i podiže BDP

    Novi Zakon o planiranju i izgradnji koji će početi da se primenjuje nakon usvajanja u decembru, značajno će unaprediti privredni ambijent što će privući nove investitore, izjavila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

    Cilj je da se učešće građevinarstva u bruto domaćem proizvodu popne sa sadašnjih četiri na sedam odsto u 2017. godini, rekla je Zorana Mihajlović u Privrednoj komori Srbije gde je predstavila predlog izmena i dopuna tog zakona.

    Prema njenim rečima, građevinska dozvola će se dobijati za 28 dana, biće uveden jednošalterski sistem i država će preuzeti na sebe prikupljanje dokumentacije i potvrda kako bi se olakšalo investitorima. "Ako želimo da sprovedemo reforme u zemlji, ovaj zakon moramo istinski da primenimo", istakla je Mihajlović.

    Američki ambasador Mchael Kirby je ocenio da će taj zakon pomoći Srbiji na planu svetske konkurentnosti. On je rekao novinarima da je ambasada SAD bila veoma uključena u sastavljanje tog zakona koji će omogućiti da Srbija u toj oblasti dostigne evropske standarde.

    "Jako mi je drago što je ovaj predlog zakona pre podnošenja parlamentu prošao kroz ozbiljnu i dugu javnu raspravu, tako da su mnoge zainteresovane strane bile uključene i uzete su u obzir mnoge sugestije priolikom sastavljanja zakona", istakao je Kirby.

    Ministarka Mihajlović je podsetila da se u Srbiji na građevinsku dozvolu u proseku čeka 216 dana, a u nekim slučajevima i do sedam godina što je nedopustivo i podsetila da je Srbija zbog toga na listi Svetske banke "duing biznis" po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola na 186. mestu od 189. zemalja.

    Ona je rekla da će lokalne samopurave do 1. marta biti potpuno osposobljene za primenu ovog sistemskog zakona i da će snositi sankcije ukolko ga ne budu primenjivale. Dodaje da će sva podzakonska akta za sprovođenje novog zakona biti doneta do 15 februara.

    Mihajlović je najavila da će u drugoj polovini godine biti uvedena i elektronska građevinska dozvola i usvojeni poseban Zakon o građevinarstvu i poseban Zakon o konverziji a do rešavanja problema konverzije, će svi sa pravom korišćenja na građevinskom zemljištu moći da grade.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE