Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija mora da vrati BiH 80 miliona evra

    Srbija osniva radnu grupu za rešavanje isplate stare devizne štednje, kao "rezultat" odluke Suda u Strazburu kojom je Srbiji naloženo da isplati predratne uloge Investbanke u Bosni i Hercegovini, u iznosu od oko 80 miliona evra.

    Iako je i nas, baš kao i Sloveniju, na povrat stare devizne štednje štedišama Investbanke van Srbije, još letos obavezao Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, postoje samo zvanične najave da će se osnovati radna grupa koja bi srpskoj vladi trebalo da predloži rešenje za ova sporna pitanja.

    Presuda u slučaju "Ališić i drugi protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i BJR Makedonije", koju je ovaj sud doneo 16. jula, obavezuje, između ostalih, Srbiju da vrati staru deviznu štednju nekadašnjim klijentima tuzlanske filijale Investbanke, ali predstavlja i "model ponašanja" za sve ostale stare devizne štediše koje ne žive u Srbiji.

    Naša zemlja već godinama isplaćuje staru deviznu štednju. Problem je, međutim, upravo sa štedišama koji su ulagali u banke u jednoj republici SFRJ, a posle ratnih zbivanja devedesetih se preselili u drugu, sada već nezavisnu državu. Pre raspada SFRJ, Investbanka je u BiH imala organizacione delove u Tuzli i Sarajevu.

    Ukupna stara devizna štednja deponenata Investbanke na području BiH, na dan 3. januar 2002. godine iznosila je 80.868.302,22 evra i to u poslovnoj jedinici u Tuzli 67.521.799,57 evra, a u u Sarajevu 13.346.502,65 evra, podaci su Agencije za osiguranje depozita, koja je stečajni upravnik ove banke.

    Koliko tačno štediša van granica Srbije potražuje novac na ime nekadašnje štednje u Investbanci, javnosti nije poznato. U Agenciji su Novosti dobile samo broj podnetih prijava potraživanja u momentu kada je banka gurnuta u stečaj.

    Nad Investbankom je stečajni postupak otvoren 3. januara 2002. godine, rečeno je Novostima u Agenciji. U zakonskom roku od 60 dana, blagovremeno su podnete 322 prijave potraživanja po osnovu stare devizne štednje deponovane kod organizacionih delova Investbanke u BiH.

    Srbija je u procesu osnivanja radne grupe koju će činiti predstavnici Ministarstava finansija, spoljnih poslova, pravde, NBS i Agencije za osiguranje depozita, a čiji će zadatak biti da predloži rešenje Vladi Srbije za sva sporna pitanja u vezi sa starom deviznom štednjom, rečeno je Novostima u Ministarstvu finansija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE