U Srbiji cvetaju `start ap` firme

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  U Srbiji cvetaju `start ap` firme

  U protekle tri godine u Srbiji je osnovano 25 "start ap" firmi i otvoreno više od 100 radnih mesta u oblasti visokih tehnologija.

  Na ovaj način, mladi stručnjaci su dobili mogućnost da rade u zemlji i a time se sprečio i odliv mozgova, istakli su iz Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Beograd (BITF).

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić istakao je da je cilj Ministarstva i države da "ima domaće inovativne kompanije koje će procvetati u Srbiji, što BITF i omogućava".

  "Nama je važno da nam neko pomogne da napravimo mrežu podrške za mlade koji su kreativni i inovativni", rekao je Verbić na konferenciji za novinare "Izvoz pametnih proizvoda umesto odliva mozgova" u Beogradu.

  On je ocenio da je BITF primer institucije koja ne troši "ni dinar državnog budžeta", a osnovala je 25 visokotehnoloških kompanija i omogućila radno mesto za 110 mladih osoba.

  Ambasador Švajcarske Jean Daniel Ruh najavio je da će Švajcarska koja je učestvovala u ovom trogodišnjem projektu nastaviti da podržava mlade stručnjake i u narednim godinama. "Imamo plan da povećamo prihode za mlade stručnjake u naredne četiri godine za 30 odsto", naveo je on.

  Rukovodilac projekta Gordana Danilo-Grković istakla je da među 110 zaposlenih ima i 25 povratnika iz inostranstva. "U prethodne tri godine, učešće izvoza u prihodima BITF preduzeća je dostiglo 75 odsto, a neka od ovih preduzeća su dobila najprestižnije nagrade u Srbiji i u inostranstvu", dodala je ona.

  Direktor kompanije Bitgear Dejan Dramićanin, a koja je prošle godine zauzela drugo mesto na Deloitte listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi, kazao je da je "podrška inkubatora omogućila da se kompanija razvije i u 2014. godini bude na 18. mestu".

  Inkubator su pre sedam godina osnovali Elektrotehnički, Mašinski, Tehnološko-metalurški i Građevinski fakultet u Beogradu, a u njemu sada posluje 44 "start up" preduzeća iz različitih oblasti visokih tehnologija u kojima je zaposleno 280 mladih inženjera.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE