Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Građevincima `proklizalo` 3,3 milijarde evra

    Srbija je u prethodne tri godine izgubila 3,3 milijarde evra poslova u građevini zbog odlaganja reformi u oblasti planiranja i izgradnje, pokazalo je istraživanje Mreže za poslovnu podršku (BSN).

    U Srbiji je zbog odlaganja reformi u oblasti planiranja i izgradnje u periodu 2012-2014. godina nerealizovano 3,3 milijarde evra poslova i izgubljeno je 65.000 radnih mesta u građevinarstvu, pokazalo je istraživanje BSN.

    "Neophodno je da, posle skoro tri godine najava, resorno Ministarstvo građevinarstva donese novi Zakon o planiranju i izgradnji po hitnom postupku i da se konačno usaglase procesi sertifikacije građevinskih materijala i opreme sa EU. U suprotnom će i naredna godina biti izgubljena za granu građevinarstva, saopštila je Mreža.

    BSN je istraživala koliku je štetu nanelo odlaganje donošenja novog Zakona u protekle tri godine građevnskim firmama. Podaci su prikupljeni praćenjem podataka RZS, APR, Katastra nepokretnosti i anketom među 726 menadžera građevinskih firmi. U istraživanju su učestvovale agencije za istraživanje javnog mnjenja, stručni konsultanati, građevinski inženjeri…

    Istraživanje je bilo fokusirano na to koliko komplikovane i dugotrajne procedure onemogućavaju realizaciju građevinskih poslova. Menadžeri kompanija su bili upitani da daju svoju procenu koliko poslova im je od početka 2012. godine do danas ostalo nerealizovano usled birokratskih prepreka.

    S obzirom na to da 726 anketiranih kompanija predstavlja 10,09 odsto od broja ukupno registrovanih građevinskih firmi, kada se dobijeni podaci multipliciraju na nivo čitavog sektora građevinarstva sa industrijom građevinskog materijala (IGM), ukupna šteta u periodu 2012-2014. godine je 3,365 milijardi evra.

    Menadžeri su ocenili i koje procedure su im bile najveća prepreka. Građevinske dozvole i prikupljanje dokumentacije nalaze se u vrhu liste, ali svaka četvrta kompanija ima problema i kod dobijanja lokacijske i upotrebne dozvole, a iza toga postoje i značajni problemi kod dozvola za dogradnju ili nadogradnju objekata.

    Proizvođači i uvoznici građevinskog materijala imaju problem sa sertifikacijom proizvoda (materijala) i na stotine gradilišta u zemlji stoje i čekaju odobravanje ateste za savremene kvalitetne materijale koji treba da budu korišćeni tokom izgradnje.

    S druge strane, izvoznici građevinskog materijala plaćaju sertifikaciju svojih proizvoda dva puta, jednom u Srbiji, drugi put u EU, zato što standardi za sertifikaciju proizvoda u Srbiji nisu usaglašeni sa standardima EU.

    Ove duple troškove proizvođači posle ugrađuju u cenu svojih proizvoda koji na kraju ispadaju skuplji od konkurentskih firmi u EU koje samo jednom plaćaju sertifikaciju. Na ovaj način onemogućava se izvoz građevinskog materijala i opreme iz Srbije, navedeno je u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE