Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slaba evrozona preti globalnom rastu

    Slaba privreda evrozone je ključna pretnja po globalni rast, upozorava Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), zatraživši istovremeno dodatnu fleksibilnost u fiskalnim propisima za posrnule članice evrozone, poput Francuske i Italije, kako bi izbegle još jednu recesiju.

    "Primoravanje dve vodeće evropske zemlje da ispune strogi kriterijum deficita Evropske unije može samo da dodatno potisne privrednu aktivnost i čak gurne evrozonu u novu recesiju", navodi se u saopštenju OECD.

    OECD dodaje da se sporiji tempo fiskalnih prilagođavanja Francuske i Italije, predložen njihovim budžetima za 2015. godinu, čini kao odgovarajući, prenela je agencija France presse.

    Najnovije prognoze OECD dolaze uoči ovonedeljne presude Evropske komisije o budžetima zemalja članica, a na čijem udaru su se nedavno našle Francuska i Italija jer su dostavile podatke koji na zadovoljavaju evropske propise.

    Naime, Francuska za 2015. predviđa budžetski deficit od 4,3 odsto, što je znatno iznad zacrtanog cilja EU od tri odsto, dok je tempo strukturnih reformi u Italiji za smanjenje duga od 133,4 odsto BDP, prema ocenama EU, isuviše spor.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE