Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izvršitelji samo popisivači – nemaštine

    Izvršitelji Osnovnog suda u Kraljevu sve se češće suočavaju sa činjenicom da jedan broj građana ne poseduje ništa što bi moglo da bude predmet zaplene i prodaje za namirenje dugova poveriocima.

    Postoji stalni priliv takvih izvršnih predmeta i zbog nemaštine građana koju izvršitelji konstatuju na terenu, tek svaki deseti popis bude uspešan, kaže portparol tog suda Marina Kovačević.

    Prema njenim rečima, dešava se da izvršitelji u domovima dužnika zateknu samo osnovne stvari koje su neohodne za funkcionisanje. "To su kreveti, dotrajali nameštaj i bela tehnika, pokućstvo, drva za ogrev, hrana, obuća i odeća", objasnila je Kovačević.

    U takvim slučajevima, izvršitelji konstatuju u zapisniku procenu da je vrednost takve imovine svega dva do tri odsto od ukupnog duga koji treba da se namiri.

    "Izvršitelji su prinuđeni da konstatuju da dužnik, nažalost, nema pokretnih stvari koje bi mogle biti predmet popisa ili, što je još strašnije, konstatuju nemaštinu", dodala je Kovaćević.

    "Kod dužnika kod kojih su konstatovani nemaština i nedostatak pokretne imovine za popis, najčešće su u pitanju dugovi za neplaćenje komunalne usluge, električnu energiju, vodu, grejanje", rekla je Kovačević. Ipak, kako je rekla, najveći je broj onih koji nisu izmireni mobilnim operaterima, a koji se kreću od 1.500 dinara, pa naviše.

    Problema u prinudnoj naplati nema jedino kod dužnika koji redovno primaju zarade i penzije. Tada sud sprovodi postupak izvršenja obustavom najviše do dve trećine njihovog iznosa ili, ako je reč o minimalnoj zaradi, do polovine primanja.

    Sudski izvršitelji plene i imovinu nezaposlenih dužnika ako poseduju motorna vozila, radne ili građevinske mašine, savremenu belu tehniku ili vredna umetnička dela, jer takvi predmeti najčešće nađu kupca na javnim prodajama koje sudoviorganizuju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE