Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ključna je reforma preduzeća i rast BDP

    Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da je Međunarodni monetarni fond prvi put prepoznao značaj reforme javnih preduzeća u Srbiji i zbog toga planira da u svoj program uključi i praćenje izvršenja planova u ovom segmentu.

    Petrović je, na međunarodnoj konferenciji Beogradske berze "Upgrade in Belgrade 2014", rekao da će stabilizacija javnih finansija zavisiti od toga da li će se javna preduzeća reformisati ili će njihovi gubici nastaviti da se prelivaju na budžet.

    >>>>`Plate više nećemo dirati`

    Ono što će biti najteže uraditi, prema rečima Petrovića, jeste da se spreči prelivanje gubitaka javnih preduzeća, poput Srbijagasa, EPS i Železnica Srbije na budžet, ali to mora da se uradi, jer bi bez toga sve dosadašnje uštede bile neodržive.

    Kad je reč o EPS, Petrović je rekao da je pitanje da li će to preduzeće uspeti da se restruktuira, što bi podrazumevalo da se u EPS reši problem zaposlenosti, tehničkih gubitaka, odnosno krađe struje, kao i slabe naplate.

    "Cena struje će morati da raste, iako je to bolna mera. Niska cena samo gura veću potrošnju ovog skupog i oskudnog proizvoda", rekao je Petrović, dodajući da je cena struje u Srbiji najniža u regionu.

    Govoreći o naplati, Petrović je rekao da je ona u EPS oko 90 odsto, ali je podvukao da je nenaplaćenih potraživanja od 10 procenata, što je ogroman novac, budući da je EPS veliki sistem.

    Predsednik Upravnog odbora Societe Generale banke Goran Pitić izjavio je da je u osnovi svega rast BDP i ako on ne raste, kaže on, džaba smo se odlučili na konsolidaciju. U tom slučaju ćemo se, kaže on, samo spustiti na mnogo nižu platformu, što takođe može, ali ćemo onda svi mnogo manje učestvovati u tom kolaču.

    "I mi bankari možemo da snižavamo kamate koliko god hoćete, ali smo, takoreći, u zamci likvidnosti kada se gleda da li su kamatne stope ključne za investicije." Država mora da učini sve da otkloni prepreke za razoj privatnog sektora i poboljša poslovni ambijent, zaključio je Pitić. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE