Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Globalni interes za balkanske njive

    Globalni igrači zainteresovani su za sektore poljoprivrede, robe široke potrošnje i maloprodaje u regionu, tvrdi šef agrobiznis sektora Evropske banke za obnovu i razvoj za region Jugoistočne Evrope Miljan Ždrale.

    "Uprkos recesionim trendovima u regionu, videli smo neke regionalne akvizicije koje se nastavljaju, stoga mislim da će se te aktivnosti povećavati u regiji."

    Mi već imamo indikacije nekih investicionih fondova i strateških igrača da će pojedini segmenti sektora, uključujući i Srbiju, biti predmet tražnje i spremni smo da podržimo takve projekte, rekao je Ždrale na Petoj konferenciji o proizvodnji i izvozu hrane, u Dubrovniku.

    Ždrale je rekao da bi u 2015. godini poljoprivreda regiona trebalo da se nalazi u zoni rasta, pogotovo određeni džepovi u okviru sektora, za razliku od generalnih projekcija MMF i EBRD, koji ne predviđaju rast u regionu zbog visokog javnog duga i deficita.

    On je rekao da u uslovima rastuće proizvodnje poljoprivrednih proizvoda postoji nedostatak infrastrukture u regionu, jer postoje problemi sa lukama, kako na Dunavu, tako i sa lukom Konstanca, što je važno u slučaju Srbije, jer je ova rumunska luka značajna za povećanje izvoza na Bliski istok.

    "Države ne mogu same da rešavaju ove probleme, već mora da postoji regionalani pristup, a s obzirom na to da je i privatni sektor zainteresovan da se ti problemi reše, možda treba naći neku zajedničku formulu, uključujući i međunarodne finansijske institucije", rekao je Ždrale.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE