Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hoće li se G20 pozabaviti korporativnim utajama?

    Lideri najmoćnijih svetskih privreda trebalo bi tokom vikenda na sastanku Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta da se pozabave rešavanjem problema korporativne utaje poreza, zbog koje države godišnje gube milijarde dolara prihoda, izjavio je premijer Australije Tony Abbott.

    Abbott, domaćin predstojećeg sastanka G20, navodi da postoji kolektivni interes zemalja da se spreči da kompanije prebacuju profit iz jedne države u drugu da bi umanjile svoje poreske račune, jer će, u suprotnom, teret koji trpe pojedinci i firme koje ispunjavaju svoje poreske obaveze nastaviti da raste, prenosi agencija France presse.

    "Želimo posvećenost zemalja G20 naporima da se osigura da kompanije plaćaju poreze tamo gde ostvaruju profit", rekao je on.

    Brojne međunarodne firme, uključujući gigante poput Applea i Googlea, optužene su da su strateškim potezima umanjile svoje poreske obaveze.

    Abbott navodi da će apelovati na lidere G20 da usvoje zajedničke standarde za razmenu informacija o porezima u cilju povećanja transparentnosti i sprečavanja korporativnih strategija za izbegavanje plaćanja poreza, poput prebacivanja profita u drugu zemlju.

    Borba protiv utaje poreza našla se u središtu pažnje prošle nedelje, kada je otkriveno da je Luksemburg velikom broju globalnih firmi godinama nudio velike poreske olakšice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE