Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Država i dalje `poslodavac iz snova`

    U Srbiji je državna služba i dalje u ogromnoj prednosti u odnosu na rad kod privatnika, a prema istraživanjima, osim što rade skoro upola manje, državni službenici primaju mnogo veće plate, više odmaraju i manje brinu da li će ostati bez posla.

    Redovna plata uz malo truda, slobodni dani, igranje pasijansa i druženja na društvenim mrežama, razlozi su zbog kojih je državni posao u Srbiji na vrlo dobrom glasu. Brojne su privilegije državnih službenika u odnosu na zaposlene u privatnim firmama i podrazumevaju između ostalog redovne doprinose, bonuse, jubilarne nagrade, a negde čak i 13. platu, pišu Novosti.

    Istraživanja pokazuju da u javnim preduzećima svaki efektivan sat rada košta 809 dinara, dok za isto vreme zaposleni u privatnoj firmi zaradi svega 226 dinara. I radni dan je u proseku kraći za čak četiri sata.

    Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić smatra da je srećnik svako u Srbiji ko ima državni posao. Državna služba je svuda cenjena, ali u drugim zemljama službenici nisu postavljeni partijski. Oni su profesionalci, činovnici koji se ne menjaju u zavisnosti od promene vlasti, kaže ona.

    Kod nas imamo konglomerat starih i novih kadrova. Sada, međutim, ni njima nije dobro. Ogroman broj zaposlenih uticao je na smanjenje njihovih zarada, ali i dalje imaju sigurnost posla. Državni činovnici su u Srbiji zaštićeni kao beli medvedi. Radili ne radili, oni posao imaju, a u tome ih štiti i Zakon o državnom službenicima.

    >>>>Isplativija štednja na savetnicima nego na penzionerima

    Sagovornica Novosti navodi da je u privatnom sektoru stres od gubitka posla gotovo svakodnevan, a zaposleni rade sve što im se kaže, ne traže isplatu prekovremenih sati. Njihove zarade su i do 30 odsto manje, što je van pameti, kaže Savićeva. Državni službenici imaju dnevnice za putovanja u zemlji i inostranstvu, prekovremene sate.

    Analize Centra za istraživanje u privredi pokazuju da se u Srbiji u državnim preduzećima u administraciji efektivno radi tri sata i 45 minuta dnevno, a na terenu 25 minuta duže. Istovremeno se kod privatnika radi efektivno sedam sati i 18 minuta, dakle skoro četiri sata duže.

    Prostom računicom dolazi se do zaključka da je zaposleni na državnim jaslama po satu plaćen čak tri i po puta više nego njegove kolege zaposlene kod privatnika. Prosečna zarada u javnim preduzećima je viša od 67.000 dinara, dok je kod privatnika oko 39.000. U celom javnom sektoru prosek je prema nekim proračunima oko 50.000 dinara.

    Istraživanja pokazuju da je produktivnost na državnom poslu 45 odsto. U privatnom sektoru je više nego duplo veća. Radnici zaposleni kod privatnika koriste samo zakonsku pauzu i skoro ništa više, sve ostalo vreme se radi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE