Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvati hoće najveću slovenačku pekaru

    Desetak investitora, među njima i više hrvatskih, predalo je neobavezujuće ponude za kupovinu 52 odsto deonica ljubljanskog Žita, najvećeg slovenačkog proizvođača hleba, peciva i poslastica.

    Konzorcijum vlasnika, među kojima je i Slovenački državni holding (SDH), za sada ne želi da komentariše ponude, a odluka o tome koji će zainteresovani investitori biti pozvani da obave dubinski pregled firme i predaju obavezujuće ponude, biće poznata naredne nedelje, objavio je ljubljanski Dnevnik.

    List navodi da se u preuzimanju Žita pokušavaju povezati Franck Milana Artukovića, Čakovečki mlinovi Stjepana Varge, Mlinar Mete Škoje i Kandit preduzetnika iz BiH Mirka Grubešića.

    Među najzainteresovanijim potencijalnim kupcima su i Podravka i Granolio Hrvoja Filipovića, ali i češka grupacija Agrofert Group 731, koja godišnje ostvaruje prihod od čak 8,7 milijardi evra i ima 33.000 zaposlenih u oko 200 firmi, navodi Dnevnik.

    List dodaje da je bez obzira na postupak prodaje Žita još uvek aktuelna i ideja njegove uprave da konsoliduje svoje poslovne aktivnosti kupovinom Pekarne Grosuplje, koja je u vlasništvu Mercatora, ali i kupovinom programa smrznutog testa koje žele prodati Ledo i Frikom, firme u vlasništvu Agrokora Ivice Todorića.

    Konzorcijum vlasnika koji prodaju većinski udeo Žita podržao bi takve planove, ali u isto vreme zahtevaju da Žito s Mercatorom i Konzumom sklopi dugoročni ugovor o saradnji, kako bi osiguralo plasman proizvoda u regionu, piše Dnevnik.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE