Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li će MMF tražiti otpuštanja?

    Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda dolaze danas u Beograd, a i dalje se samo pretpostavlja koji će biti njihovi zahtevi.

    Kako su mediji prenosili i najčešće navodili prethodnih dana, taj zahtev biće otpuštanja u javnom sektoru, i to od 25 do 95 hiljada zaposlenih u naredne tri godine.

    Na pitanje da li će biti otpuštanja, ministar finansija Dušan Vujović je pre nekoliko dana rekao da verovatno hoće, a kako prenosi Blic to je i jedna od stavki sa kojom Vlada ide pred MMF.

    Među deset predloga za MMF Vujović navodi i smanjenje minusa u budžetu, refinansiranje skupih kredita jeftinijim, smanjivanje iznosa subvencija za 1,4 do 1,5 milijardi dinara i podizanje iznosa naknada za tranzit gasa kroz Srbiju. Mere podrazumevaju i reformu poreske uprave, zamrznute plate u javnom sektoru i penzije na nivou iz 2014. do 2017, zabranu novog zapošljavanja u javnom sektoru do 2017. i smanjenje sive ekonomije u svim sektorima.

    Međutim, pitanje otpuštanja u javnom sektoru je najviše u fokusu medija, pa tako na pitanje B92 Dejanu Šoškiću, nekadašnjem guverneru NBS, da li će MMF tražiti tolika otpuštanja, on odgovara:

    “Po pravilu takvu vrstu zahteva MMF ne postavlja pred zemlje sa kojima pregovara. U pitanju su pre svega njihova nastojanja i predlozi da se finansije zemlje u jednom srednjem roku dovedu u red, odnosno da se troši onoliko koliko se može trošiti, a da se unedogled ne povećava javni dug zemlje.“

    Zbog najavljenih otpuštanja brinu i sindikalci, koji sumnjaju da će taj proces biti fer.

    “I mi realno znamo da ima 20-30 posto tehnološkog viška odnosno onih koji nemaju opravdanje odnosno nemaju svoj radni zadatak. Javnom i komunalnom sektoru nema nosećih zanimanja, ona su u manjku, međutim ima viška administracija, ima viška savetnika, pr-ova, raznih direktora i pomoćnika, koji nemaju svrhu i ekonomsko utemeljenje”, rekao je Milan Grujić iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE