Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto su nam Rusi zavrnuli slavinu?

    Odluku o smanjenju isporuke ruskog gasa Srbiji doneo je predsednik Upravnog odbora Gazproma Alexey Miller, piše Blic, dok je izvor blizak Gazpromu potvrdio za RTS da će isporuke gasa ostati u okviru ugovorenih količina.

    Miller se oko toga nije konsultovao sa Vladimirom Putinom koji je pre dve nedelje boravio u zvaničnoj poseti Beogradu. Odluka je doneta pre sedam dana i, kako saznaje Blic iz izvora bliskih Vladi Srbije, obrazložena je gasnom krizom i smanjenjem izvoznih kontigenata iz Rusije.

    Nezvanično, zavrtanje slavine usledilo je jer Aleksandar Vučić nije hteo da prihvati protokol koji određuje ritam vraćanja duga Srbije od 200 miliona dolara zaključno sa martom naredne godine. Dug, naime, ni na koji način nije osporen, ali je srpska strana tražila povoljnije uslove otplate.

    Blic saznaje da je Gazprom smanjio isporuku gasa Ukrajini, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i BiH, nije poznato kakva je situacija sa Rumunijom i Bugarskom. 

    Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić kaže za Blic da su količine koje sad stižu umanjene za 28 odsto, ali i da su one uz domaću proizvodnju i malim delom iz rezervi u Banatskom Dvoru trenutno dovoljne za potrebe potrošača u Srbiji.

    Antić očekuje da će problem biti rešen u narednih sedam dana, u Moskvu će otputovati državna delegacija i veruje da će se naći rešenje povoljno za obe strane.

    >>>>Vučić poručio građanima: Biće gasa, ne brinite

    Kako je ocenio, Srbijagas je u nezahvalnoj situaciji jer su im potrošači dužni više od 500 miliona do milijardu evra, a najviše preduzeća u restrukturiranju, toplane i Petrohemija. Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas, kaže da je dug prema Srbijagasu veći od onoga što Srbija duguje Rusima.

    Iz izvora bliskih Gazpromu, za RTS je potvrđeno da će isporuke Srbiji ostati u okviru ugovorenih količina i Gazpromovih izvoznih kapaciteta. Ipak, zbog Ukrajinske krize, ta kompanija već mesecima poručuje da će gasa biti ako bude novca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE