Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nagrada za najbolji projekat iz oblasti organske proizvodnje

    NLB banka Beograd objavila je rezultate III Konkursa za izbor najboljeg projekta u oblasti organske proizvodnje i prerade hrane. Za najbolji projekat proglašen je Bio bašta Čikoš Arpada Čikoša iz Totovog Sela kod Kanjiže kome je uručena nagrada u vrednosti od milion dinara.

    Konkurs je trajao od maja do septembra, a pravo da učestvuju imali su individualni poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom. Projekti su morali biti u skladu sa svim načelima sertifikovane organske proizvodnje i prerade hrane.

    Od 34 pristigla projekta stručni žiri je jednoglasno izabrao pobednika – projekat Bio baštu Čikoš. Gazdinstvo Arpada Čikoša prostire se na 20 hektara zemlje, od čega se na 17 gaji više od  trideset vrsta sertifikovanog organskog proizvedenog povrća. To su autohtone vrste mrkve, peršuna, krompira, crnog luka, cvekle, kukuruza šećerca, svih kupusnjača, boranije, graška, krastavca i različitih sorti paprike i paradajza. Na gazdinstvu se uzgaja i čičoka, kod nas slabo rasprostranjena vrsta povrća, veoma korisna u ishrani osoba sa dijabetesom. Od prerađenih proizvoda se proizvodi organska zimnica: pasterizovani karfiol, cvekla, krastavac i paprika, kao i sokovi od cvekle i šargarepe. Porodica je potpuno posvećena organskoj proizvodnji u kojoj vidi perspektivu svog daljeg razvoja i egzistencije. Pored članova porodice koji su aktivno uključeni, na gazdinstvu je stalno zaposleno još četiri radnika, dok se u sezoni radova angažuje se još 20-ak. Vizija razvoja organske proizvodnje gazdinstva jeste širenje asortimana prerađenih proizvoda od povrća, a da bi se to postiglo  neophodno je osavremeniti mehanizaciju u cilju poboljšanja efikasnosti rada i povećanja kapaciteta proizvodnje. Nabavkom nove “eko drljače” stvoriće se mogućnost lakšeg gajenja povrtarskih kultura komplikovanijih za uzgoj, kao što su crni, crveni i praziluk, kukuruz šećerac, cvekla, suncokret itd. Nagrada NLB banke svakako će doprineti tom cilju i daljem razvoju gazdinstva.

    Glavnu nagradu autoru projekta uručio je predsednik Izvršnog odbora NLB banke a.d. Beograd Branko Greganović.

    „Organska proizvodnja predstavlja veliki potencijal srpske privrede, što je jedan od osnovnih razloga započinjanja ovog konkursa i činjenice da on živi treću godinu zaredom. Osim finansijske podrške, još jedan vrlo važan cilj jeste promovisanje važnosti ove teme. Želimo da skrenemo pažnju svima koji se već bave poljoprivredom ili onima koji razmišljaju o tome, i ukažemo na mogućnosti koje pruža organska proizvodnja. Za jednu porodicu ona može značiti započinjanje i razvoj samostalnog posla i redovne prihode. Poljoprivreda je bitan segment poslovanja NLB banke. Poljoprivrednicima smo okrenuti kroz specifične proizvode i usluge ali i kroz redovno učestvovanje u programu subvencija Ministarstva poljoprivrede duži niz godina“, rekao je Branko Greganović.

    I ove godine pred žirijem je bio izuzetno složen zadatak da se od prispelih prijava odabere najbolja. Predsednik žirija dr Milan Adamović rekao je da se najveći broj prijavljenih projekata odnosio na razvoj komplemetarne proizvodnje organske hrane što podrazumeva da je na istom gazdinstvu prisutna biljna i stočarska proizvodnja.

    Konkurs su podržala  stručna udruženja i organizacije koje se bave organskom proizvodnjom i organizacijom proizvođača – Serbia Organica i Centar za organsku proizvodnju Selenča.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE