Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SNS ruši vlast u Kragujevcu

    Predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić iz stranke Zajedno za Šumadiju, razrešen je na sednici gradskog parlamenta sa te funkcije, na inicijativu Srpske napredne stranke, dok će sudbina gradonačelnika biti tema sledeće sednice.

    Za njegovu smenu tajnim glasanjem izjasnilo se 48 odbornika, od ukupno 50 koliko ih je glasalo. Dva listića su nevažeća, a 37 odbornika nije učestvovalo u glasanju.

    Obrazlažući inicijativu za smenu predsednika skupštine, poverenik i odbornik SNS Goran Kovačević kratko je rekao da većina odbornika nije zadovoljna funkcionisanjem gradskog parlamenta i da je zato zatraženo da se izglasa nepoverenje Mileniću.

    U jednočasovnoj raspravi o rezrešenju Milenića i Uroševića odbornici vladajuće koalicije ZZŠ i DS ocenili su da je reč o "otimanju vlasti, o političkoj krađi, kao i pritiscima na lokalnu samoupravu".

    Gradonačelnik Veroljub Stevanović naveo je da je reč o otimanju vlasti u gradu i optužio SNS da je učinio sve da blokira grad, ocenivši da Kragujevac funkcioniše bolje nego bilo koji grad u Srbiji, uprkos umanjenju transfernih sredstava za polovinu.

    "Gospodo koji ovo radite, jasno ste naslikali stvarnost Srbije. Ona je karantin, pretnja, ucena. Ona je ono što je premijer rekao pre neki dan – da se ne može kupiti volja građana. Upravo se kupuje i to je Srbija", rekao je Stevanović.

    On je naveo da je dugovanje grada 17 miliona evra, da će taj dug, uprkos blokadi, biti smanjen na 12 miliona evra i da su to mala sredstva u odnosu na gradski budžet.

    Predsednik Skupštine grada Saša Milenić rekao je u završnici rasprave da je razrešenje čelnih ljudi grada "atak države na ustavno pravo građana i lokalne samouprave". Milenić je dodao da se u zahtevu za smenu vlasti u Kragujevcu ne radi o tome ko je pogrešio, već da se nasiljem želi vlast.

    Šef odborničke grupe DS Jovana Jovanović ocenila je zahtev SNS za smenu čelnika skupštine grada političkim avanturizmom, čiji je kompozitor iz Beograda, te da SNS pokušava da upodobi vlast na lokalnom sa vlasti na republičkom nivou.

    U nastavku sednice odbornici su izabrali Milana Uroševića za novog predsednika Skupštine grada. Očekuje se da će novi skupštinski saziv odmah sazvati sednicu po hitnom postupku kako bi se odbornici izjašnjavali o razrešenju gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića.

    Foto: www.kragujevac.rs

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE