Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U sredu nastavak trojnih pregovora o gasu

    Novi trojni sastanak Rusije, Evropske unije i Ukrajine o gasu održaće se 29. oktobra u Briselu, rekao je agenciji Tas predstavnik ruskog Ministarstva energetike.

    Kako je ranije saopšteno, prethodni trojni sastanak o gasu, održan u Briselu 21. oktobra, završen je bez očekivanog rezultata, te izvori za pokrivanje duga Ukrajine za ruski gas nisu nađeni.

    Glavna prepreka za zaključenje privremenog sporazuma je neplaćen dug Ukrajine za već isporučen ruski gas koji Kijev nije plaćao sedam meseci, objasnio je evropski komesar za energetiku Gunther Oettinger, po završetku prethodne runde pregovora.

    Sa svoje strane ministar energetike Rusije, Aleksandar Novak, istakao je da EK još nije našla izvore finansiranja za otplatu duga Ukrajine. "Smatramo da su mogući izvori garancije prvoklasnih evropskih banaka, "krediti za premošćavanje", sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj ili Evropske komisije", naveo je on.

    EK smatra da sredstava data Naftogasu za tranzit ruskog gasa mogu biti korišćena za plaćanje privremenih isporuka gasa Ukrajini, kazao je Oettinger.Međutim, Novak je mišljenja da privremeni sporazum o gasu ne predviđa mogućnost zamene plaćanja tranzita i duga Ukrajine za gas.

    Među ostalim varijantama, EU predlaže da "neka" evropska kompanija može biti posrednik prilikom isporuka ruskog gasa Ukrajini. "Ako Naftogas ne može da plati, neka kompanija može da kupi ruski gas i zatim ga preproda", rekao je Oettinger.

    Sada će Rusija i Ukrajina ponovo početi konsultacije sa svojim vladama, a Evropska komisija će u Savetu Evrope razmotriti pitanje o dodeli kredita Ukrajine za pokriće duga za gas, kazao je Oettinger.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE