Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dva lica Josipovićevog kapitalizma

    Hrvatski predsednik Ivo Josipović ima dve verzije poimanja kapitalizma, jednu kada govori za strane medije, pred kojima o veliča kapitalizam, a drugu kada se obraća domaćim sindikatima, karakterišući kao "bezobzirnu pohlepu za profitom", piše Index.

    "Rašireno nepoverenje hrvatskog društva u kapitalizam jedan je od razloga zašto su sve dosadašnje vlade bile nevoljne u sprovođenju reformi nužnih za modernizaciju privrede i uvođenje reda u javne financije", rekao je Josipović u razgovoru za Financial Times.

    Štaviše, za potrebe Financial Timesa Josipović je naglasio kako je "problem u glavama Hrvata, čime se stvara negativna reakcija kada se čuje da dolazi neki od investitora jer on želi samo dobit". Tu percepciju, smatra Josipović, treba menjati.

    To je verovatno nasleđe iz bivšeg političkog sistema, socijalizma, rekao je Josipović, dodajući da su za tu atmosferu straha za investitore krivi mediji i političari.

    Međutim, Index primećuje da ništa u tome ne bi bilo čudno da Josipović do sada nije govorio sasvim suprotno, držeći stranu onih koje "sada optužuje za stvaranje straha", čime je ubirao simpatije na domaćoj sceni.

    "Liberalni kapitalizam, koji se zasniva na pohlepim a čiji ceh najviše plaćaju radnici, došao je do ivice pa je vreme da se počne graditi društvo koje neće zanimati jedino profit već poštovanje radnih i socijalnih prava građana", govorio je Josipović 2011. godine na četvrtom redovnom saboru Nezavisnih hrvatskih sindikata.

    "Vreme je da Hrvatska dosadašnji model bezobzirnog liberalnog kapitalizma, koji se više ne može ni ekonomski održati, zameni modelom društveno odgovornog poslovanja", konstatovao je Josipović koji je tako pred sindikatima u žestokom sukobu s Josipovićem u Financial Timesu.

    Ali, to nije jedini primer kontroverzi aktuelnog predsednika, koji je pre gotovo dve godine bio snažni zagovarač istraživanja nafte i gasa u Jadranu, da bi za domaće političke potrebe i glasove bio "na strani zaštite životne sredine", zaključuje Index.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE