Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zima `košta` najmanje 30.000 dinara

    Pred početak zimskog perioda, koji se već "nazire", potrebno je da se, za one koji mogu da biraju, preračuna koji način grejanja je najjeftiniji, odnosno najmanje skup. Računica pokazuje da su najprostupačnija drva.

    Domaćinstva koja za ogrev odaberu drvo moraju za to da izdvoje minimalno 30.600 dinara. Ipak, po ovoj kalkulaciji od 5.000 dinara mesečno retko ko će moći da se "skrpi", jer uz jeftinu nekvalitetnu cepanicu potrošači mogu da se utople samo ako imaju najnovije peći, pišu Novosti.

    Oni koje će grejati ugalj daće mesečno prosečno 7.000 dinara, a računi za domove koji troše struju kao ogrev biće 8.500 dinara. Zbog vrtogravih troškova domaćinstva masovno zavrću ventile za daljinsko grejanje.

    Razlika između jeftinijih i skupljih drva ide i do 23.600 dinara za celu sezonu. Slična kalkulacija dobija se i kod potrošača koji će se zagrevati preko TA peći. Ako ih budu punili samo noću, za sezonu će platiti oko 39.400, a dodatno punjenje preko dana koštaće i 19.000 dinara više.

    Najjeftinije grejanje mogu imati domaćinstva koja se greju na drva u područjima Srbije u kojima su ona jeftinija, a naročito ako imaju novije peći čija je efikasnost oko 70 odsto, kažu u Agenciji za energetiku.

    Ovakve peći obezbeđuju povoljno grejanje i pri višoj ceni drveta kakva je u Beogradu i Vojvodini. Kada je grejanje na struju u pitanju, dopunjavanje dve peći snage od po tri kilovata samo tokom dva sata dnevno, uvećaće troškove grejanja za oko 45 odsto.

    Finansije primoravaju građane da se masovno odjavljuju iz sistema daljinskog grejanja, u nekim gradovima se čak za 20 odsto povećao broj zahteva za odjavu daljinskog grejanja. Ipak, neke gradske toplane naplaćuju usluge i domaćinstvima koja više ne žele da se greju na njihove energente, iz raznih "opravdanih" razloga. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE