Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Veća cena gasa rasteruje stare potrošače

    Umesto 47,4 dinara po kubiku, bez PDV-a, koliko sada plaćaju gas, domaćinstva u Srbiji će od 1. novembra kada ponovo poskupi ovaj energent morati da plaćaju 49 dinara. Razlog trećeg poskupljenja za redom u poslednja četiri meseca su kursne razlike, skok dolara i evra.

    Potrošači će tako od novembra gas plaćati za oko 3,3 odsto skuplje, a preračunato ova tri poskupljenja poveća će cenu kubika gasa za 9,4 odsto za domaćinstva i oko 8,6 odsto za ostale potrošače.

    U isto vreme kurs dolara je u odnosu na dinar porastao za 10,6 odsto što potvrđuje da je glavni razlog za nove cene upravo velika kursna razlika. 

    Posle ovog najnovijeg poskupljenja postavlja se logično pitanje da li se uopšte više isplati grejati se na gas?

    Poslednja istražvianja Udruženja za gas Srbije pokazuju da je broj onih koji ovaj energent troše za grejanje opao za dva do tri odsto u protekle dve godine, upravo zbog visoke cene gasa.

    S obzirom na to da se cena gasa menja na svakih 15 dana, kada dođe do naglog skoka dolara, realno je očekivati da će i ove zimske sezone biti onih koji će grejanje na gas iako najkomformniji način grejanja, zameniti nekim drugim energentom, jeftinijim. Pogotovo, ako mogu da se greju na struju, koja je I dalje najjeftnija u Evropi.

    Grejanje na struju samo uz punjenje TA peći noći, kada je kilovat čas  jeftiniji četrii puta, jeftiniji je od grejanja na gas i koštaće za celu grejnu sezonu 39.400 dinara, dok će grejanje na gas koštati s novom cenom oko 47.000 dinara, bez PDV-a.

    U Srbiji 10 odsto domaćinstava, odnosno 249.000, ima priključak na gas, a godišnja prosečna potrošnja po domaćinstvu u 2013. godini bila je 873 kubika.

    Onima koji, medjutim, nemaju alternativu i moraju da se greju na gas preko toplana ne preostaje ništa drugo nego da veruju da toplane neće podizati cene grejanja. Za sada, tvrde u Udruženju toplana Srbije, nema najava da će grejanje poskupeti zbog više cene gasa, ali sve je na lokalnim samoupravama da o tome odluče. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE