Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zdravstvena agencija UN-a raspravu o globalnom porezu na cigarete zatvorila za javnost

    Zdrastvena agencija UN-a je donela u ponedeljak odluku, bez presedana u istoriji rada ove agencije, da udalji javnost sa sednice, piše Washington Post.

    Delegati 175 zemalja, potpisnica Okvrine konvencije o kontroli duvana, UN sporazuma o globalnoj borbi protiv duvana, jednoglasno su donele odluku da se sa sednice udalje posmatrači, kao i da se zabrani pristup javnosti u konferencijski centar u Moskvi do kaja ovog jednonedeljnog skupa.

    Zvaničnici SZO i delegati tvrde da je zabrana pristupa javnosti bila neophodna iz straha da su se uzgajivači duvana i operativni proizvođača cigareta infiltrirali na sastanak, jer se na samom sastanku raspravljalo o usvajanju globalnog poreza na duvan.

    Predlog međunarodnog poreza na duvan bi zahtevao od zemalja potpisnica UN sporazuma o borbi protiv duvana – što je skoro svaka velika zemlja na svetu osim Sjedinjenih Država, Švajcarske i Indonezije – da uvedu akcizu koja iznosi najmanje 70 odsto od maloprodajne cene duvanskih proizvoda. To bi praktično značilo da bi paklica od deset dolara koštala preko 33 dolara.

    Donošenje ovakve odluke značilo bi da su sve zemlje potpisnice, obavezne da povećaju poreze, bez obzira na specifične potrebe ili probleme pojedinačnih zemalja. Ono što po mišljenju autora Washington Posta posebno zabrinjava je činjenica da bi presedan u oblasti globalnog oporezivanja, kasnije UN mogle da koriste i kod oporezivanja svega od brze hrane do pištolja na internetu.

    Nakon usvajanja međunarodnog poreza na duvan, usledilo bi pooštravanje regulative širom sveta koje se tiču elektronskih cigareta. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE