Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li nosite kopiju `starki`?

    Vlasnici ’starki’ spremaju se da tuže 31 kompaniju koji, kako tvrde prodaju kopije planetarno popularne obuće.

    Converse, koji je jedan od brendova kompanije Nike, planira da pred sud izvede i najveću maloprodajnu kompaniju na svetu, američki Wal-Mart, jer se u ponudi trgovina te, ali i drugih tuženih kompanija poput Kmarta i Sketchersa, nalazi obuća koja podseća na legendarne "starke".

    Da Converse misli ozbiljno pokazuje i to što je osim pred sudom američke savezne države Njujork, tužbu podneo i kod Međunarodnog povereništva za trgovinu, prenosi Poslovni dnevnik.

    Uprkos tome što Converse, kojeg je 2003. kupio Nike, traži materijalnu odštetu od tuženih kompanija u proizvođaču "starki" tvrde, kako im je prioritet da se konačno uklone krivotvorine s polica trgovina.

    "Cilj nam je da prestanu takve radnje", istakao je Jim Calhoun, predsednik Uprave Converse-a, naglasivši kako je Converse američka ikona na koju bi trebali biti ponosni. Kako piše The New York Times, gotovo 100 godina star Converse je ušao u posao sa sportskom obućom mnogo pre dominacije Nike-a, Adidasa i Reeboka. Naime, Converse je svoje prve patike namenjene košarkašima, model All Star, predstavio još 1917. godine. Taj je model već 1920. postao vrlo popularan širom SAD-a, a za njegov ogroman izvozni uspeh zaslužan je i Hollywood. Naime, "starke" je nosio John Travolta u Briljantinu, ali i Sylvester Stallone dok se kao Rocky pripremao za bokserske mečeve.

    Uprkos tome što su "starke" postale deo pop kulture, njihova popularnost nije bila postojana i na mahove je dolazila i nestajala. Tako je Converse 1990. otišao u stečaj, a potpuno je stao na noge tek nakon što ga je preuzeo Nike. Starke su ponovno postale cool, a za to je najzaslužniji potez Nike-a da proširi franšizu uvođenjem novih boja i dezena.

    U Converse-u procenjuju kako su dosad širom sveta prodali oko milijardu primeraka "starki".

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE