Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za više žena u upravama velikih kompanija

    Žene u Srbiji i dalje nemaju ista prava prilikom zapošljavanja kao muškarci, kaže potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i ističe da će se u narednom periodu država posvetiti stvaranju istih uslova za sve.

    Problem neravnopravnosti nije prisutan samo u Srbiji već i u Evropskoj uniji, rekla je ona i dodala da je Vlada odlučna da zajedno sa lokalnim samoupravama i civilnim sektorom radi na tome da se to promeni.

    Mihajlović je, u pauzi skupa "Promocija rodne ravnopravnosti u procesu kreiranja javnih politika na osnovu podataka u Srbiji", rekla da je neophodno stvoriti ambijent jednakih šansi za sve.

    Moramo kvalitetnije da uključimo žene i stvorimo ambijent da one imaju jednaka prava kao i muškarci i Vlada će to sasvim sigurno podići na mnogo viši nivo, rekla je Mihajlović.

    Rodna ravnopravnost jedan od prvih prioriteta na kome će biti angažovana sva ministarstva, naglasila je Zorana Mihajlović.

    Govoreći o manjim zaradama žena, Mihajlović je rekla da to nije situacija samo u Srbiji, već i u EU u kojoj žene za isti posao kao i njihove kolege muškarci imaju do 16 odsto nižu zaradu.

    EU priprema propise prema kojima 40 odsto žena mora da bude u upravnim odborima velikih kompanija, rekla je potpredsednica Vlade i konstatovala da, iako Srbija možda ne mora odmah da donese takve propise, može da uključi više žena u upravnim odborima.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE