Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sivo,sivo… i nešto malo boje

    Piše: Tatjana Ostojić, direktor i glavni urednik BIZLife

    U momentu kada mi je jedan od ekonomista rekao da ukoliko bi sada morao da napiše komentar na temu finansijske konsolidacije Srbije, to bi zahtevalo zalaženje u brojke. Kako trenutno nije u toj materiji, to je preveliki posao i zahteva računanje, a za tako nešto u ovom momentu nema vremena.

    Zato moj otac nije imao nikakvih problema da sračuna kako će sniženje njegove penzije uticati na sve nas. Elem, za razliku od Premijerovih roditelja, moji imaju samo jednu penziju, i to iznad 25.000 dinara. Istina, nisam skoro pitala oca kolika mu je penzija, ali mi je bilo jasno da roditelji Aleksandra Vučića imaju veću penziju. Naime, komentar moga oca, kada je čuo Premijera, je bio da su mu roditelji sigurno bili generali, jer imaju veću penziju od njega, a on je pukovnik u penziji.

    Elem, zaključak je bio sledeći: ćerke više ne mogu da računaju na poklon za rođendan, kao ni za krsne slave. Unuke, njih tri, umesto dosadašnjih 50 evra za rođendan će, ubuduće na poklon dobiti simboličnih 20 evra. Ima tu još mera, ali ove su se direktno odnosile na nas pet…

    I sve to ne bi bilo tragično, koliko je bila jedna njegova rečenica: „Neka samo više kaže koliku ću, i da li ću, uopšte, primati tu penziju, da mi je znati šta činiti. I ako smo mi, penzioneri, najveći problem ove države i neka nam i to kažu da znamo.“

    Među temama ovog broja BIZLife obrađivali smo i finansijsku konsolidaciju, a u okviru nje i smanjenje plata u državnoj upravi i penzija, zatim pitanje privrednih reformi, borbe protiv sive ekonomije, stranih investicija… Jasno je da jednostavnih rešenja nema, niti ima rešenja preko noći.

    Sivilost situacije, problemi koji izviru jedan ispod drugog, zaista mogu da deluju vrlo pesimistički. Ništa bolji nije ni podatak da svega 30 odsto mladih u Srbiji razmišlja da pokrene sopstveni biznis.

    Ali, ipak ima i onih koji razmišljaju o tome, a pojedini od njih i pored mora problema, pokušavaju i iznalaze rešenja. U ovom momentu oni su velika nada Srbije i država bi morala da ima sluha za njih. Jer preduzetnici i preduzetništvo su ono što može da obezbedi privredni napredak zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE