Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sertić:Reforme politička odluka. Recesija ove, rast 2016.godine

    Srbija je donela političku odluku da uđe u reformu, što je jako važno, izjavio je danas u Aranđelovcu ministar privrede Željko Sertić istakavši da je privlačenje investicija jedan od najvažnih elemenata razvoja Srbije.

    On je rekao da će srpska privreda ove godine biti najverovatnije u recesiji i da se privredni rast, ako naredna godina bude dobro iskorišćena za rezove, može očekivati već u prvom kvartalu 2016. godine.

    "Ova godina je takva kakva jeste i već imamo najave da ćemo je završiti u recesiji ali ne strašnoj i velikoj kako je moglo da bude ali u odnosu na 2013. godinu svakako jeste pad", rekao je Sertić

    Sertić je rekao država u ovom trenutku pregovara sa određenim brojem kompanija, mada bi on voleo da je taj broj veći.

    “Morate da imate snagu da privučete nekoga i da budete odgovorni. U tom smislu i politička odluka da se uđe u reforme je jako važna“, rekao je Sertić.

    Ministar je podvukao da nisu važne jedino strane, već su važne i i domaće investicije, a kao primer on je naveo jučerašnje otvaranje nove fabrike "Tigar Tyres", i investiciju "General Electrica".

    U ovom trenutku je veoma važno, kaže Sertić, to što postoji spremnost u vladi da se prihvate i sprovedu svi konstruktivni predlozi privrede.

    Trenutni pokazatelji privrede su, prema njegovim rečima, loši i potrebno je mnogo rada i dobrih odluka kako bi vremenom postojale sve snažnije i bolje aktivnosti, ukazao je ministar.

    On je rekao da na srpsku ekonomiju utiču problemi u EU, navodeći kao primer da MMF predviđa da će ukupan rast u evrozoni ove godine biti 0,8 odsto, što je ispod proseka i nedovoljno da povuče privredu, posebno na Balkanu.

    Sertić je naveo i da su majske poplave, na koje nismo mogli da utičemo, dodatno doprinele smanjenju bruto domaćeg proizvoda za jedan procentni poen.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE