Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Valja preživeti 2015. godinu

    Po svemu sudeći, mere štednje, koje podrazumevaju manje plate u javnom sektoru i penzije, pratiće smanjena potrošnja, recesija i opšti pad standarda tokom 2015. godine, tvrde stručnjaci.

    Tokom cele sledeće godine imaćemo recesiju u maloprodajnom prometu, jedan osetno negativan trend u trgovini robom na malo, upravo zbog toga jer će domaća tražnja opasti i biti na izrazito nižem nivou nego ove godine, kaže Saša Đogović iz Instituta za istraživanje tržišta.

    Prema njegovim rečima, građevinarstvo jedino može da podstakne privrednu aktivnost, u zavisnosti od toga kako će se realizovati neki projekti prevashodno u infrastrukturi.

    A kada padne privredna aktivnost, i ostali statistički pokazatelji idu nizbrdo. Bruto domaći proizvod ove godine će zbog poplava u minus, a štednja bi ga u 2015. mogla pogurati i niže.

    Teško je reći tačno koliko će se smanjiti BDP na osnovu tih mera, ali pretpostavljamo da će to povući od 0,5 do jedan odsto nadole našu privredu, kaže glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović.

    Šestović napominje da je to otprilike iskustvo svih zemalja koje su prošle kroz slične reforme u prethodnih pet do šest godina, od kada je počela međunarodna finansijska kriza.

    Ipak, to iskustvo pokazuje da posle početnog pada, ako se mere sprovode potpuno i disciplinovano, može da usledi mnogo zdraviji oporavak.

    Premijer Aleksandar Vučić je najavio da bi ukupna ušteda na merama, koje podrazumevaju i smanjenje subvencija, naredne godine, mogla da bude oko 700 miliona evra.

    Kada je premijer, pre skoro mesec dana, najavio paket mera štednje, rekao je da će one dati efekat 2016. godine i dovesti do izlaska iz krize. Međutim, od te godine nas deli cela 2015.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE