Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    MMF predviđa pad srpske privrede

    Srbija će ove godine zabeležiti pad privredne aktivnosti od 0,5 odsto, a naredne godine rast od jedan odsto, prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda.

    U odnosu na prolećnu prognozu, MMF je snizio projekciju rasta privrede Srbije za ovu godinu sa 1,0 odsto na negativan rast od 0,5 odsto, kao i prognozu rasta za 2015. godinu sa 1,5 na 1,0 odsto.

    Prema najnovijim prognozama, potrošačke cene u Srbiji će ove godine porasti 2,3 odsto, a naredne godine za 3,4 odsto, dok će stopa nezaposlenosti u 2014. porasti na 21,6 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 21 odsto, a u narednoj godini skočiti na 21,8 odsto.

    Kada je reč o bilansu tekućih plaćanja, Srbija bi ove godine trebalo da registruje deficit od 6,1 odsto, a naredne godine manjak od 5,1 odsto.

    Prema oktobarskom izveštaju objavljenom na sajtu MMF, zemlje jugoistočne Evrope će ove godine imati sporiji rast zbog katastrofalnih majskih poplava, koje su naročito pogodile Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, dok će se iduće godine zemlje ovog regiona vratiti na put rasta, zahvaljujući obnovi od poplava i rastu zapošljavanja.

    Za Hrvatsku, MMF prognozira pad privredne aktivnosti od 0,8 odsto za ovu godinu, i rast od 0,5 odsto u idućoj godini, za Bugarsku predviđa rast od 1,4 odsto u ovoj i od 2,0 odsto u 2015. godini, a za Rumuniju rast od 2,4 odsto ove godine, odnosno 2,5 odsto dogodine.

    Snižene i globalne prognoze

    Uoči godišnjih sastanaka MMF i Svetske banke ove sedmice u Vašingtonu, Fond je snizio i prognoze rasta za svetsku privredu i sada očekuje da će rast globalnog BDP ove godine biti 3,3 odsto, dok bi iduće godine rast trebalo da iznosi 3,8 procenata.

    Do obaranja prognoze rasta u svetu za 2014. i 2015. godinu došlo je uglavnom zbog slabijeg rasta u Japanu, Latinskoj Americi i Evropi. Nasuprot tome, Fond je povećao prognozu rasta privrede SAD sa ranijih 1,7 na 2,2 odsto ove godine, dok je predviđanje za 2015. ostalo nepromenjeno na 3,1 procenat.

    >>>>MMF: Svet posustaje, Nemačka odmaže

    Ova finansijska organizacija je takođe upozorila da se SAD, Evropa i Japan mogu suočiti s višegodišnjim slabim rastom ako vlade ne preduzmu mere za ubrzanje privrednih aktivnosti i u tom kontekstu im preporučio da održe niske kamatne stope kako bi se podstakla kreditna aktivnost, potrošnja i rast.

    Prema proceni Fonda, u 18 zemalja evrozone ove godine će rast BDP biti 0,8 odsto ove godine umesto ranije prognoziranih 1,1 odsto, a za 2015. godinu prognoza je smanjena sa 1,5 na 1,3 procenta.

    MMF u Japanu ove godine očekuje rast od 0,9 odsto, dok je prethodno predviđao 1,6 odsto, a sledeće godine 0,8 odsto u odnosu na ranijih jedan odsto, i to zbog povećanja poreza. Što se tiče Kine, Fond je zadržao raniju prognozu rasta od 7,4 odsto u ovoj godini 7,1 procenat iduće godine. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE