Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta se obećava pred izbore u BiH?

    Opšti izbori u BiH biće održani u nedelju, 12. oktobra, a cela zemlja je u znaku predizborne kampanje.

    Na predizbornim skupovima pojedine političke partije poput Stranke demokratske akcije (SDA), građanima su delile paketiće u kojima su sadržani keks, sok, kafa, šećer i promotivni materijali te stranke.

    U predizbornim porukama nude se obećanja koja se tiču obnavljanja privrede, bezbednosti, borbe protiv korupcije, brige o mladima, ulaska u Evropsku uniju.

    Za učešće na oktobarskim opštim izborima overeno je 113 političkih subjekata, a ukupno u BiH živi 3,2 miliona građana s pravom glasa.

    Vlast će, prema neformalnim istraživanjima, u Federaciji BiH činiti uglavnom stranke koje su bile na vlasti poslednjih dvadesetak godina. To su Stranka demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratska partija (SDP), Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH).

    Zanimljivo je da su se tokom predizborne kampanje glasačima više puta obraćale američke diplomate, stacionirane u BiH, koje su video spotovima i putem blogova pozivale građane da "glasaju ili trpe".

    U BiH inače tokom opštih izbora prolazna izlaznost građana iznosi oko 50 odsto, zbog čega je USAID u promotivnom spotu pozvao Bosance i Hercegovce da glasaju, navodeći podatak da u toj zemlji oko 600 hiljada ljudi živi na granici siromaštva i da se nešto mora promeniti.

    USAID je naveo da je u BiH više od pola miliona nezaposlenih, da je BiH nagora zemlja u Evropi za investicije, a da vladine institucije povodom toga nisu učinile gotovo ništa, te da su poplave u BiH pokazale da je vlast u toj državi nesposobna.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE