Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SWIFT neće isključiti Rusiju iz svojih servisa

    Međunarodni sistem razmene bankarskih informacija (Society For Worldwide Interbank Financial Telecommunications, SWIFT) ne namerava da, usled političkih pritisaka, isključi Rusiju iz svojih servisa, saopštio je SWIFT.

    "SWIFT neće reagovati na pojedinačne pozive i pritiske za isključenje finanasijskih institucija iz mreže", navodi kompanija.

    Ona napominje da u poslednje vreme SWIFT i njegovi akcionari dobijaju pozive da iz sistema isključe finansijske institucije, čak i čitave države, a najnoviji se odnose na Izrael i Rusiju, prenosi Tas.

    SWIFT podseća da je on "neutralni globalni operater, koji poštuje belgijski zakon". Pored toga, kao kompanija globalnog karaktera ona nema ovlašćenje da odlučuje o sankcijama. Svaka odluka o uvođenju sankcija protiv zemalja ili pojedinih kompanija je u nadležnosti državnih organa, precizira SWIFT.

    Sredinom septembra SWIFT je objavio da preporuka Evropskog parlamenta o isključenju Rusije iz međunarodnog sistema razmene bankarskih informacija krši prava kompanije i nanosi veliku štetu njenoj reputaciji.

    SWIFT obezbeđuje razmenu 1,8 milijardi finansijskih informacija godišnje. Dnevno kroz mrežu SWIFT prolaze nalozi za plaćanje više od šest biliona dolara, a u njemu učestvuje više od 10.000 finansijskih organizacija u 210 zemalja sveta.

    U Rusiji one su ujedinjene u udruženje Ros svift. Prema podacima Ros svifta broj korisnika sistema SWIFT Rusija je na drugom mestu u svetu posle SAD, navodi Tas.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE