Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zna i Buffet nekad da pogreši

    Warren Buffett, investitor i jedan od najbogatijih ljudi u svetu, rekao je kako je ulaganje u deonice britanskog trgovačkog lanca Tesco bila `velika greška`.

    Buffettova investiciona kompanija Berkshire Hathaway imala je krajem 2013. godine oko 3,7 odsto udela u Tesco, koji je vredeo otprilike 1,7 milijardi dolara.

    Međutim, kako je od tada cena deonice Tesca pala gotovo 50 odsto, zaronivši u četvrtak na najniži nivo u 11 godina nakon skandala s računovodstvenom greškom, vrednost Buffettovog udela gotovo se prepolovila.

    „S Tescom sam pogrešio. Bila je to moja velika greška", kazao je Buffett u četvrtak za televizijsku stanicu CNBC.

    Buffett je poznat po tome što ulaže dugoročno i u etablirane kompanije, kloneći se rizičnijih investicija. Berkshire Hathaway u svom portfelju ima, među ostalim, deonice Coca-Cole, IBM-a, American Expressa…

    U Tesco je Berkshire Hathaway počeo ulagati 2006. godine, do 2012. njegov udeo u britanskom trgovačkom lancu dosegnuo je 5 odsto, a potom skliznuo na 3,7 odsto.

    Pad cene deonice Tesca poslednjih meseci posledica je pada njegove prodaje zbog povećane konkurencije, ali najveći udarac kompaniji zadala je nedavna računovodstvena greška.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE