Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gasni sporuzum Rusije i Ukrajine ove nedelje?

    Ruski ministar energetike Aleksander Novak izjavio je kako se nada da će ove nedleje biti postignut sporazum oko gasnog spora s Ukrajinom, ali da Kijev mora platiti deo svog velikog duga pre nego što Moskva obnovi nabavku gasa.

    Kijev je pod pritiskom Evropske unije, koja posreduje u razgovorima i koja je zabrinuta da bi se takođe mogla suočiti s prekidima isporuke gasa, da pristane na cenu koju traži Rusija kao i na raspored otplate 5,3 milijarde dolara gasnog duga.

    Napori za okončanje spora propali su u poslednjem trenutku već nekoliko puta i komplikuje ih šira politička kriza između Moskve i Kijeva, ali su se izgledi za postizanje sporazuma povećali otkako je postignut napredak na prošlonedeljnim razgovorima u Berlinu.

    Rusija je zaustavila isporuku gasa Ukrajini u avgustu zbog spora, ali je saopštila da će nastaviti isporuke ostatku Evrope, koja zadovoljava trećinu svojih potreba za gasom iz Rusije, a 40 odsto gasa prolazi gasovodom preko Ukrajine.

    Novak je rekao tokom posete Kazahstanu s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako očekuje nove razgovore s Ukrajinom u četvrtak ili petak te da je jedno od glavnih pitanja koje treba rešiti raspored otplate ukrajinskog duga.

    "Za nas je stav principa da deo duga treba platiti pre obnove isporuke (gasa)", kazao je on u izjavi za novinare.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE