Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svaka deseta cigareta iz Rovinja

    Tvornica duhana Rovinj, najpoznatija po Ronhill cigaretama, prošle godine je u Srbiji prodala 1,2 milijarde komada cigareta, a u ovoj godini drži desetinu tržišnog udela, rečeno je u predstavništvu kompanije.

    “Na srpskom tržištu smo ostvarili rast tržišnog udela koji je do kraja prošle godine dostigao 9,6 odsto. Rast je nastavljen i ove godine, pa je tržišni udeo u 2014. dostigao 10,1 odsto, što je najviše od dolaska TDR na srpsko tržište”, izjavio je predsednik Uprave TDR Mato Zadro.

    Prema njegovim rečima, TDR je u 2013. godini ukupno na svim tržištima prodao 9,5 milijardi cigareta, a od toga je 64,5 odsto ostvareno u izvozu. “Svaki peti potrošač u regionu konzumira neke od naših cigareta”, rekao je Zadro.

    Prema podacima te kompanije, najbolje rezultate ostvaruju u Hrvatskoj, gde je tržišni udeo veći od 60 odsto, sa 3,4 milijarde prodatih cigareta u 2013. TDR ima vodeću poziciju i u susednoj BiH sa 1,8 milijardi prodatih cigareta, gde drže trećinu tržišta. U Makedoniji je, na primer, prodato 510 miliona komada cigareta, što je rast od 6,25 odsto u odnosu na godinu ranije.

    Direktor kontrolinga Adris grupe, u okviru koje posluje TDR, Hrvoje Patajac, rekao je da ova kompanije izvozi i van regiona, a najviše na tržište Irana.

    Adris grupu čini pet poslovnih obasti: duvan (TDR), maloprodaja (Tisak, Opresa, iNovine), turizam (Maistra), proizvodnja zdrave hrane (Cromaris) i osiguranje (Croatia osiguranje). U 2013. godini Adris grupa ostvarila je prihod od oko 415 miliona evra, uz 386 milijuna kuna neto dobiti, odnosno 41,7 miliona evra.

    Kada je reč o proizvođaču cigareta TDR, najvažniji brend cigareta ove firme je Ronhill, koji je u ponudi na svim tržištima i koji u ukupnoj prodaji ove firme učestvuje sa gotovo 50 odsto. Sledi Walter Wolf, Ronhill Wave, Ronhill Heritage, Benston, York.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE